Hallandsposten

Laxaleken Usa-satsningen får Laxens Sm-tvåa att lyfta

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Hon flög hem från USA i höstas och knep ett Sm-silver. Nu har Mellie Wijk, 21, landat på svensk mark igen inför utomhus-sm – stärkt av fina resultat i de amerikansk­a collegebas­sängerna. – Jag tycker att jag har växt väldigt mycket både som simmare och som person, säger hon.

SK Laxen har tre simmare – Mellie Wijk, Moa Bergdahl och Tilde Morin – som under vinterhalv­året kombinerar sin idrottssat­sning med collegestu­dier i USA.

I helgen tävlade alla tre på hemmaplan under Laxaleken i Brottet, som med 600 starter under tre dagar även var ett genrep för arrangörsk­lubben inför Sum-sim (ungdoms-sm) i Halmstad 12–16 juli.

Moa Bergdahl, 19, lyckades bäst av Usa-trion med tre finalsegra­r i damklassen: 200 meter medley, 50 meter bröstsim och 100 meter bröstsim.

Mellie Wijk vann 100 meter ryggsim, men tog dessutom tre andraplats­er (200 medley, 50 fjäril, 100 fjäril) och tre tredjeplat­ser (200 bröst, 100 bröst, 50 fritt).

– Med tanke på att det är min första tävling i en 50-metersbass­äng i år så är jag ändå nöjd. Det är bättre än förra året vid den här tiden, säger hon.

I november flög Wijk hem från USA och tog ett silver i seniorklas­sen på 200 fjäril vid kortbane-sm i Stockholm.

Nu är hon hemma på sommarlov och har bland annat utomhus-sm i Umeå i 28 juni–2 juli på agendan. Men nya medaljer vill hon helst inte prata om.

– Jag har det väldigt hektiskt i USA med mycket tävlingar och stora tävlingar, så nu tar jag SM mer som en extra rolig tävling här hemma. Jag tränar så klart för det, men kanske inte lägger lika mycket press på mig själv som jag har gjort andra år, förklarar hon.

Mellie Wijk har avverkat tre terminer som simmande student på Drury University i Springfiel­d, Missouri. Hon stortrivs – och framgångar­na har inte låtit vänta på sig.

– Jag simmar i division 2 och tog mig till final på alla mina distanser som jag simmade på ”Nationals” (nationella collegemäs­terskapet) nu i våras, så det har gått väldigt bra, berättar hon.

Även för SK Laxen går det bra, vilket totalt 15 förstaplat­ser under Laxaleken – som hade klasser från 12 år och uppåt – är ytterligar­e ett bevis på.

Stefan Adlerborn, verksamhet­schef och tränare, säger:

– Det är många som simmar fort. Vi har 23 simmare som är kvalade till SM och JSM. Vi har aldrig haft så många, och vi har lika många som ska simma Sum-sim. Vi har jobbat konsekvent väldigt, väldigt länge och det känns väldigt bra att vi faktiskt får lite utdelning på det.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Mellie Wijk tog ett senior-sm-silver på 200 meter fjärilsim i vintras. Här simmar Laxenprofi­len halva distansen under Laxaleken, där hon kom tvåa.
BILD: ROGER LARSSON Mellie Wijk tog ett senior-sm-silver på 200 meter fjärilsim i vintras. Här simmar Laxenprofi­len halva distansen under Laxaleken, där hon kom tvåa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden