Hallandsposten

Kanada tog historiskt Vm-guld

- Göran Sundberg TT

Kanada vann Vm-finalen över Tyskland och fixade ett historiskt guld. ”Lönnlöven” låg under två gånger – men vände och tog sitt 28:e Vm-guld. – Det var många som inte trodde på oss, men nu är vi mästare, säger 34-årige forwardsve­teranen Milan Lucic efter 5–2-segern.

Silveröver­raskningen Tyskland ledde både med 1–0 och 2–1, men kunde inte fullborda den skrälldag som Lettland inledde med att vinna bronsmatch­en över USA.

Kanada tryckte på gaspedalen och gjorde fyra raka mål, tre av dem i slutperiod­en. Forwarden Samuel Blais, St Louis, blev stor matchvinna­re och tvåmålssky­tt.

– Det var många som inte trodde på oss när de såg vår laguppstäl­lning, men vi kom ihop som lag och nu är vi mästare, säger Milan Lucic, Stanley Cup-mästare med Boston 2011, till SVT.

Tyskland, Os-finalist 2018, spelade sin andra Vm-final i historien och den första på 93 år. Dessutom hade laget säkrat den första Vm-medaljen på 70 år efter bronset som Västtyskla­nd 1953.

Kanada tog sitt 28:e Vm-guld och har ett mer än Ryssland/sovjet. Nationerna stod på 27 guld vardera inför turneringe­n.

Tyskland fick en smakstart och Buffalo-forwarden John-jason Peterka sköt 1–0 efter 7.44. Kanada utmanade målet för offside, men lyckades inte och åkte då på en utvisning. Den kunde dock inte tyskarna utnyttja och i stället kvitterade Kanada genom Blais.

I andra perioden var Tyskland bättre till en början, men när Kanada skruvade upp tempot och såg ut att ta det förväntade greppet slog Daniel Fischbuch till och gav Tyskland ledningen på nytt.

Moritz Seider, Detroits backklippa och tidigare i Rögle, noterades för sin andra assistpoän­g i matchen på målet. Men sedan tog det stopp för Tyskland. Lawson Cruise styrde in 2–2 innan andra perioden var över och i tredje avgjorde Kanada.

Samuel Blais lyfte in 3–2 med en backhand i början av tredje perioden – hans andra mål i matchen, fjärde i slutspelet och sjätte mål totalt i VM. Forwarden blev Kanadas specielle matchvinna­re.

”Lönnlövens” 4–2 genom lagkaptene­n Tyler Toffoli skulle dock aldrig ha godkänts då kanadensar­na var för många spelare på isen.

Tyskland plockade målvakten med drygt tre minuter kvar, men då gjorde Scott Laughton 5–2.