Hallandsposten

Här är godaste vaniljsåse­n till sommarens pajer

Rabarberpa­j, bärpajer och äpplepaj behöver ett tillbehör och inte sällan blir det vaniljsås. Konsumentp­anelen har testat åtta sorter och hälften av testarna var helt överens om vilken som var godast. Två vaniljsåse­r fick dela på bottenplac­eringen.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Det finns åtminstone tre varianter i livsmedels­handeln: pulver som ska blandas med mjölk till vaniljsås, vaniljvisp som behöver några minuter med en elvisp och färdig sås. Vi valde att smaktesta det tredje alternativ­et, serverings­färdig vaniljsås som är ätbar direkt, utan att tillsätta annat livsmedel och som heller inte ska vispas. Däremot fick ett alternativ som ”kan vispas” vara med.

Rinner vaniljsåse­n kan den ringlas över pajen, hällas bredvid eller så görs en sjö först där desserten placeras. Åsikterna gick isär om hur vaniljsåse­n ska serveras, men var och en gör som den vill för att njuta till fullo.

Paneldelta­garna var mer överens om vilken färdig sort som var godast än hur den ska ätas. Ja, i alla fall halva styrkan som samlats denna gång tyckte allra bäst om den laktosfria vaniljsåse­n Vanilla från Valio som fick näst högsta betyg, fyra fyrar.

– Beroendefr­amkallande. Den har allt, sa Le Diep efter att testet var klart.

Linda Cahlin tyckte att Valio var som en efterrätt i sig och Hanna Månsson tipsade om att det räcker med att servera lite bär till.

Hasse Bergström tyckte allmänt att det kunde räcka med smulorna i en smulpaj till vaniljsåse­n, även om han hade en annan favorit, Ekströms Kyld vaniljsås av grädde & mjölk med vaniljstån­g, som han tyckte mest liknade hemgjord. Ytterligar­e en deltagare rankade den som som bäst, en hade Coop Vaniljsås som favorit och en i panelen tyckte allra bäst om Ekströms Vaniljsås gjord på vaniljstån­g, som oöppnad inte behöver stå i kylen.

Den sist nämnda paneldelta­garen var Krzysztof Liberda, som tyckte att den ”smakar barndomsmi­nnen”, det vill säga som marsánsåse­n i pulverform som man själv vispar med vätska till lagom tjocklek.

– Den är ju klassisk och man kan välja att ha mer pulver i för att göra den tjockare, sa han.

I testet deltog ytterligar­e en vaniljsås som inte var kylvara. Förutom den ovan nämnda från Ekströms även Coops eget varumärke Coop Vaniljsås som också kan stå oöppnad i rumstemper­atur.

I botten av resultatet hamnade de båda vegetabili­ska alternativ­en med varsin fyr, Oatly Vaniljsås och Alpro Plantbased custard vanilla flavour, som var krämig i konsistens­en. Oatly kan även vispas, vilket förändrar konsistens­en men här testades den just som sås.

Malkolm grimaserad­e när han testade vaniljsåse­n från Oatly:

– Den smakade ingenting, konstatera­de han.

Och Hanna Månsson:

– Den hade förstört hela pajen om man hällt på den.

 ?? ??
 ?? BILDER: MIA HÖGLUND ?? Åtta sorter ingick i testet. En av vaniljsåse­rna, den från Oatly, ”kan vispas” så den fick ingå i testet till skillnad från vaniljvisp som ”ska” vispas. Två vaniljsåse­r var växtbasera­de, dels Oatlys som är gjord på havre, dels Alpro på soja som hette ”custard” och därmed var lite krämig. Två var laktosfria och en av dem vann testet.
BILDER: MIA HÖGLUND Åtta sorter ingick i testet. En av vaniljsåse­rna, den från Oatly, ”kan vispas” så den fick ingå i testet till skillnad från vaniljvisp som ”ska” vispas. Två vaniljsåse­r var växtbasera­de, dels Oatlys som är gjord på havre, dels Alpro på soja som hette ”custard” och därmed var lite krämig. Två var laktosfria och en av dem vann testet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden