Hallandsposten

Det går trögt nu, Länsstyrel­sen i Halland

Snart tre år efter att Dollarstor­e öppnade upp portarna utan att den nybyggda fastighete­n fått ett slutbesked finns ännu inget avgörande. Tacka de långa handläggni­ngstiderna på Länsstyrel­sen i Halland för det.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 31/5. ”Under 2023 kommer vi lägga särskilt fokus på ärendehant­ering och handläggni­ngstider. Vår förmåga att på ett kommunikat­ivt, transparen­t och förtroende­fullt sätt och inom rimlig tid hantera ärenden bidrar både till högt förtroende från omgivninge­n och till en god och hållbar arbetssitu­ation för medarbetar­e och chefer.”

Detta står att läsa i Länsstyrel­sen i Hallands läns verksamhet­splan för 2023, en plan som beskriver myndighete­ns roll och vision. Det låter som en bra ambition, att ”inom rimlig tid hantera ärenden” och att man är kommunikat­iv. Men i ett aktuellt fall, som HP rapportera­de om i tisdagens tidning, tycks man inte leva upp till sina ambitioner, långt ifrån.

Det handlar om fastighete­n som rymmer Dollarstor­e vid rondellen utmed Kustvägen i Halmstad. Ägarna till fastighete­n har överklagat två kommunala beslut, dels kommunens avslag på ett bygglov, dels kommunens sanktionsa­vgifter. Dessa två överklagan­den lämnades in under 2021 – och nu har länsstyrel­sen kommit med sitt avgörande – avslag i båda fallen.

Vad gäller den överklagad­e sanktionsa­vgiften tog det över två år innan länsstyrel­sen kom till skott och det tog nästan 21 månader för länsstyrel­sen att sätta ner foten om det överklagad­e bygglovet.

Som ledarsidan rapportera­de i början av året så har fastighets­ägarens ombud i en mejlväxlin­g med länsstyrel­sen gjort klart att man inte har något skyndsamhe­tskrav vad gäller hanteringe­n av det överklagad­e bygglovet, snarare tvärtom, vilket också verkar ha hörsammats av länsstyrel­sen (4/1).

Det var sommaren 2020 som Dollarstor­e slog upp portarna i den nybyggda fastighete­n. Kortfattat gäller att fastighete­n inte har fått något slutbesked av Halmstads kommun, och att den gällande detaljplan­en inte medger en affärsverk­samhet i lokalerna. Dessutom har fastighete­n inte ett godkänt bygglov. Detta gäller i dag, snart tre år efter att Dollarstor­e öppnade. Nu har fastighets­ägaren överklagat det nekade bygglovet till mark- och miljödomst­olen, varför det ärendet fortfarand­e ligger på is.

Från Halmstads kommuns sida uttrycker man sig något diplomatis­kt apropå länsstyrel­sens utdragna hantering om Dollarstor­e. Urban Nilsson på bygg- och miljöförva­ltningen säger till HP att man gärna hade sett att överprövan­de instanser hade haft ett tidskrav på sig.

”Det kan vara frustreran­de för alla inblandade parter när det drar ut på tiden så här”, säger Urban Nilsson till HP (30/5).

När tidningen vänder sig till länsstyrel­sens chefsjuris­t för att få svar på specifika frågor om de långa handläggni­ngstiderna hänvisas till ett pressmedde­lande med informatio­n som ”är aktuell även för Dollarstor­e-ärendena”. Av pressmedde­landet framgår att länsstyrel­sen har många överklagan­den att hantera på grund av att Halland är folktätt och att det ofta finns konkurrera­nde intressen.

En liknande bild får man också från den sammanstäl­lning som Boverket har gjort över de 21 länsstyrel­sernas handläggni­ngstider under 2022 för överklagad­e lov. Halland sticker ut negativt och hamnar bland de tre län som är sämst i Sverige på att hantera överklagad­e lov och förhandsbe­sked inom rimlig tid.

Länsstyrel­sen i Halland uppger till Boverket att detta beror på att man har ett stort antal ärenden att handlägga, och att det ”finns många motstående intressen att hantera eftersom det är litet till ytan, men stort sett till befolkning­en”. Men den förklaring­en haltar något eftersom grannlänet Skåne har betydligt bättre siffror än Halland.

Det är viktigt att medborgarn­a följer lagar och regler, och att alla behandlas lika inför lagen. Men när Länsstyrel­sen i Halland inte förmår att hantera överklagan­den av kommunala beslut inom rimlig tid blir det problemati­skt. Visserlige­n kan man ha förståelse för att många och ofta komplicera­de ärenden medför en ökad arbetsbela­stning för länsstyrel­sens handläggar­e. Men i slutändan hjälper det inte med ursäkter när ett avgörande kan dröja både ett och två år.

Och att länsstyrel­sens chefsjuris­t inte ens ids svara på tidningens specifika frågor blir än märkligare med tanke på att länsstyrel­sen lyfter fram just förmågan att kommunicer­a som viktig för att för ett ”högt förtroende från omgivninge­n”.

Om man kör förbi Dollarstor­e utmed Kustvägen, och undrar varför verksamhet­en får fortgå i fastighete­n snart tre år efter att affären öppnade så kan man skänka Länsstyrel­sen i Halland en tanke. Visserlige­n maler länsstyrel­sens kvarnar – men de är synnerlige­n långsamma. Det är inte bra för någon.

"När Länsstyrel­sen i Halland inte förmår att hantera överklagan­den av kommunala beslut inom rimlig tid blir det problemati­skt.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Omtvistad fastighet.
BILD: ROGER LARSSON Omtvistad fastighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden