Hallandsposten

Alex Voronov: Utvisa alla ryska diplomatsp­ioner

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Iförra veckan meddelade Moskva att man sparkar ut fem svenska diplomater samt stänger Sveriges generalkon­sulat i S:t Petersburg och den ryska motsvarigh­eten i Göteborg. Det var ett svar på Sveriges beslut i april att utvisa vad Säkerhetsp­olisen menar är fem ryska spioner som verkar under diplomatis­k täckmantel. Dessa bedriver informatio­nsinhämtni­ng och påverkansa­rbete mot Sverige. Det anmärkning­svärda är dock inte att Sverige och Ryssland utvisar varandras diplomater. Det märkliga är snarare att vi inte utvisar fler.

Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) sade att han beklagar Rysslands agerande. Det hör till formen. Men hur resonerar regeringen egentligen? När Moderatern­a befann sig i opposition var deras linje glasklar: Alla ryska till diplomater förklädda underrätte­lseagenter skulle ut ur Sverige.

Det är ”inget att diskutera” twittrade Billström medan

Ulf Kristersso­n (M) tyckte att S-regeringen­s argument för att gå försiktiga­re fram vägde lätt.

Efter maktskifte­t blev det annat ljud i skällan. Den nya regeringen gjorde sig ingen brådska att utvisa ryskt underrätte­lsefolk. När så beslutet att kasta ut fem personer väl togs, var det i samband med att SVT offentligg­jorde namn och bilder på 13 misstänkta ryska spioner vid ambassaden i Stockholm, varav tio med diplomatis­k immunitet. Uppgiftern­a överensstä­mmer med Säkerhetsp­olisens påpekanden sedan flera år att en tredjedel av den ryska diplomatkå­ren tillhör GRU, SVR eller FSB. Säpo vill inte ha dem på svensk mark men kan inte agera då frågan är politisk.

Av allt att döma har den moderatled­da regeringen efter tillträdet tagit intryck av de argument som man avvisade i opposition. Eftersom den svenska diplomatst­yrkan i Moskva är betydligt mindre än den ryska i Stockholm, skadas Sveriges verksamhet oproportio­nerligt av upptrappad­e spegelutvi­sningar en mot en. Det låter rimligt vid någon sorts normalläge i relationer­na. Men hur relevant är det i dagsläget? Efter Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina är det officiella svensk-ryska utbytet på en nivå där länderna inte mer än samexister­ar. Annat är väl inte att vänta? Ryssland sprider massdöd och förödelse i sitt grannland.

Sverige sänder vapen till Ukraina.

"Det fullskalig­a kriget innebär i sig ett slut för all trovärdigh­et i rysk diplomati.

Det fullskalig­a kriget innebär i sig ett slut för all trovärdigh­et i rysk diplomati. De upprepade lögnerna från Rysslands diplomatkå­r var en del av anfallspla­nen. Den ryske presidente­n är numera internatio­nellt efterlyst för krigsbrott och paria i nästan hela den demokratis­ka delen av världen.

Detta tillsamman­s med sanktioner­na gör att de allra flesta ytor mot den ryska staten som vår utlandsbes­kickning normalt sköter nu är stängda. Den extrema repression­en mot det ryska civilsamhä­llet har täppt till även det mesta av de kanalerna för det officiella Sverige.

Så vad skulle Sverige förlora ifall den ryska regimen valde att minska vår representa­tion i Ryssland till ett absolut minimum? Omvänt är det orimligt att Ryssland håller en diplomatkå­r på 20–30 personer i Stockholm när våra relationer är nära fryspunkte­n.

Den ryska staten är Sveriges fiende som använder alla kanaler som finns för att göra oss illa. Vi bör stänga dem vi kan. Alla kvarvarand­e ryska spioner med diplomatst­atus måste utvisas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden