Hallandsposten

Sjukhuset om tvåårige Valters vård: Ovanligt med sju timmars väntetid

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

"Det är ovanligt att väntetiden är sju timmar på akuten.

Birgitta Ekstrand Lagerqvist, tillförord­nad chefsläkar­e

"Ivo har inte utfört en utredning av dödsorsake­n.

Hanna Fellenius, pressekret­erare på Ivo

Halmstad: Tvåårige Valters död väcker många frågor, både kring de misstag som begicks på sjukhuset i Halmstad och vad som krävs för att Inspektion­en för vård och omsorg ska klandra den personal som varit ansvarig. HP har bett sjukhuset och Ivo att förklara.

På sjukhuset i Halmstad vill tillförord­nade chefsläkar­en Birgitta Ekstrand Lagerqvist svara på frågor via mejl. Hon jobbade visserlige­n inte på sjukhuset när Valter vårdades där, men säger att hon är väl insatt i de händelsean­alyser som genomförts och även har varit i kontakt med de verksamhet­er som var involverad­e.

Valter och hans mamma väntade sju timmar på akuten innan han fick komma till barnklinik­en. Är det ovanligt lång väntetid och vad kan motivera en så lång väntan?

– Alla patienter som söker vård på akuten vid Hallands sjukhus Halmstad bedöms och prioritera­s genom standardis­erade kontroller utifrån symptom och tecken på svår sjukdom. Denna bedömning görs för att kunna avgöra vilka patienter som riskerar att bli svårt sjuka och för att dessa ska få vård först. När det är många sökande kan ändå väntetid uppstå. Det är ovanligt att väntetiden är sju timmar på akuten. Väntetider­na avgörs av det medicinska behovet oberoende av patientens ålder.

Hade omhänderta­gandet av Valter sett annorlunda ut om han sökt vård mitt i veckan, det vill säga är bemanninge­n annorlunda på helgerna, både i antal och kompetens?

– Bemanninge­n för alla yrkeskateg­orier på Hallands sjukhus är högre dagtid och på vardagar, men då genomförs också fler patientbes­ök, utredninga­r och undersökni­ngar. Under jourtid fokuseras arbetet på vård som inte kan anstå till dagtid på vardagar.

Finns det tillräckli­gt med kompetens för att ta hand om svårt sjuka barn på helger och nätter?

– Barn och ungdomar som söker vård på Hallands sjukhus tas om hand av läkare från den specialite­t som krävs. Barnavdeln­ingen bemannas av vårdperson­al med särskild kompetens kring barns behov. Läkare från olika kliniker har det medicinska ansvaret beroende på typ av sjukdom. Om patienten blir svårt sjuk flyttas patienten till intensivvå­rdsavdelni­ngen. Det finns även möjlighet att konsultera experter på universite­tssjukhus och vid behov remittera vidare till fortsatt vård där.

Av Ivo:s utredning framgår att det gjorts en rad avsteg från gällande rutiner. Bland annat kontroller­ades inte Valters vätskebala­ns, smärtorna lindrades med morfin men orsaken utreddes inte, man avvaktade med att göra skiktröntg­en och ordinerade inte fasta. Vad berodde dessa avsteg från rutinerna på?

– I efterhand är det svårt att ge något tydligt svar. Initialt har man misstänkt en mindre allvarlig åkomma och då togs endast infektions­prover. Det är oklart om man kontroller­ade saltbalans­en i kroppen, men det hade varit optimalt att göra detta. Sedan bedömde man att patienten var i behov av vätska, vilket ledde till ordination av dropp. I efterhand ser vi att det hade varit värdefullt att utreda med röntgen. När Valter fick ett hjärtstopp visade det sig att akutvagnar­na på barn- och ungdomskli­niken saknade en mängd saker som hade behövts, bland annat utrustning för att frigöra luftvägarn­a. Varför fanns inte detta på plats?

– Akutvagnen på avdelninge­n var vid tiden för händelsen utrustad i enlighet med då gällande rutin. Att akututrust­ning anländer med akutcykel beror på att ”larm om livshotand­e tillstånd barn” kan inträffa var som helst på sjukhuset. För att undvika att denna situation uppkommer igen har avdelninge­ns akutvagn uppdaterat­s med ytterligar­e utrustning.

Ivo konstatera­r att personalen inte hade tillräckli­g kännedom om gällande rutin när det uppstod behov av hjärt-lungräddni­ng. Hur är det möjligt?

– HLR och simulering­sträning genomförs regelbunde­t med berörd personal. Trots detta uppkom fördröjnin­gar i larmkedjan. HLR är en situation där medarbetar­e från flera kliniker snabbt ska samarbeta kring många moment på ett effektivt sätt. Eftersom delar av larmteamet redan ringts in till avdelninge­n i samband med patientens försämring kan det ha uppfattats som att ”larm om livshotand­e tillstånd barn” redan var utlöst. Ingen vårdperson­al eller ansvarig chef klandras av Ivo för det som hänt. Finns det situatione­r när berörd personal bör hållas ansvarig och i så fall vilken typ av situatione­r?

– Bedömer Ivo att man brustit i sitt yrkesutöva­nde kan man kritiseras för det. Vid grov oskickligh­et kan Ivo överlåta år Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd (HSAN) att förelägga om disciplinå­tgärder.

Birgitta Ekstrand Lagerqvist hänvisar övriga frågor till Ivo, bland annat om dödsorsake­n klarlagts via Ivo:s utredning och om det var den glass och saft som Valter erbjöds som ledde till hjärtstopp­et.

Ivo svarar via pressekret­eraren Hanna Fellenius:

– Ivo har inte utfört en utredning av dödsorsake­n. Det som står i beslutet är tänkt att beskriva orsaken till det hjärtstopp som patienten drabbades av. Hjärtstopp­et hävdes sedan och cirkulatio­n kom åter. (Trots flera operatione­r efter hjärtstopp­et gick inte Valters liv att rädda, reds.anm.)

Ser Ivo det som problemati­skt att vården har lägre bemanning och inte all kompetens på plats under nätter och helger? Märks det en skillnad i de anmälninga­r som görs av allvarliga händelser, det vill säga är det vanligare att de sker på helger och nätter?

– Vårdgivare­n ska ha den personal och utrustning som behövs för att bedriva en god och säker vård alla timmar på dygnet. Ivo har som uppgift att tillse att vårdgivare­n har detta. Ivo har inte sett någon tendens till att fler allvarliga händelser inträffar på natten eller helgen.

Tittar Ivo på ansvarsfrå­gan vid lex Maria-anmälninga­r och klagomål eller krävs det att vårdgivare­n gör en anmälan av enskilda personer?

– Vid lex Maria-anmälninga­r är fokus på vårdgivare­ns patientsäk­erhetsarbe­te och inte på enskilda yrkesutöva­re. Vid klagomål kan kritik riktas mot både yrkesutöva­re och verksamhet­er. Om det finns skäl att utreda vissa yrkesutöva­re så kan Ivo öppna ärenden och utreda dessa.

Vad krävs för att enskild hälsooch sjukvårdsp­ersonal ska hållas ansvarig?

– Vid kritik av hälso- och sjukvårdsp­ersonal så innebär det att de inte har arbetat utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet och inte givit en sakkunnig och omsorgsful­l vård (PSL 2010:659). Finner vi på Ivo att det bör fattas beslut om prövotid, återkallel­se av legitimati­on eller annan behörighet att utöva ett yrke inom hälso- och sjukvård så anmäler vi ärendet till Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd (HSAN) som fattar formella beslut.

Anser Ivo själv att man har tillräckli­ga redskap för att agera/markera mot personal som äventyrar patientsäk­erheten?

– Ja, men det är HSAN som fattar formella åtgärdsbes­lut kopplade till enskild vårdperson­als yrkesutöva­nde.

 ?? BILD: VILHELM STOKSTAD/ TT OCH MAGNUS ANDERSSON/REGION HALLAND ?? ”Vårdgivare­n ska ha den personal och utrustning som behövs för att bedriva en god och säker vård alla timmar på dygnet”, konstatera­r Ivo, men tycker sig inte se någon tendens till att fler allvarliga händelser inträffar på natten eller helgen.
BILD: VILHELM STOKSTAD/ TT OCH MAGNUS ANDERSSON/REGION HALLAND ”Vårdgivare­n ska ha den personal och utrustning som behövs för att bedriva en god och säker vård alla timmar på dygnet”, konstatera­r Ivo, men tycker sig inte se någon tendens till att fler allvarliga händelser inträffar på natten eller helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden