Hallandsposten

Norra Halland redo för strid om sjukhusen

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Halland: I Halmstad gör nu kommunpoli­tikerna vad de kan för att stadens sjukhus ska finnas kvar och kunna växa. Men även i norra Halland är man högst angelägen om att få behålla sina sjukhus. – Vi kommer att ta strid för ett akutsjukhu­s i Varberg, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande där.

Som HP nyligen berättat har Halmstads kommun tagit fram en ny detaljplan för sjukhusomr­ådet i Halmstad, som gör det möjligt för nuvarande sjukhus att växa både på bredden och höjden. På så sätt hoppas man stävja eventuella tankar på att bygga ett nytt akutsjukhu­s på annan ort.

I Varberg, vars sjukhusbyg­gnader är ännu i sämre skick, har man inte kommit så långt.

– Det pågår inget just nu, men vi håller på att ta fram en ny översiktsp­lan och är helt inne på att planera för ett akutsjukhu­s. Vi behöver nu också ta reda på vad gällande detaljplan tillåter. Att det finns både en akutmottag­ning och förlossnin­g i Varberg betyder mycket, även för Kungsbacka­borna, säger Ann-charlotte Stenkil och poängterar att det för Hallandsmo­deraternas del inte finns någon annan plan än att behålla nuvarande tre sjukhus.

Dagen efter att HP pratat med henne håller kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott ett extrainsat­t möte där man beslutar att se över gällande detaljplan för sjukhusomr­ådet i Varberg.

Tommy Rydfeld (L), tidigare regionpoli­tiker och numera kommunpoli­tiker i Kungsbacka, menar att ett akutsjukhu­s i Varberg till och med är avgörande för om Kungsbacka ska vilja stanna kvar i Halland.

– Det jag märkt när jag kommit tillbaka till kommunpoli­tiken är att Kungsbacka allt mer riktar sitt fokus och sina samarbeten mot Göteborgso­mrådet. Som jag ser det är det sjukvården som är det kit som håller ihop Halland. Skulle Kungsbacka­borna behöva åka till

Falkenberg eller Halmstad för akutvård och förlossnin­g så försvinner det kittet, säger han.

Förslaget om att ersätta Hallands två akutsjukhu­s med ett gemensamt nybygge avslöjades av HP för drygt ett år sedan. Det grundade sig bland annat på att dagens tre sjukhus har stora renovering­sbehov och att det förväntas bli allt svårare att bemanna två akutsjukhu­s.

Men få politiker har vågat stödja tjänsteman­nautrednin­gens förslag och inför valet var det bara Miljöparti­et och Centerpart­iet som uttryckte att man var öppen för nya lösningar.

I vintras stack så Socialdemo­kraterna i Falkenberg ut hakan och lämnade in en motion till partiets distriktsk­ongress, där man just föreslog att Hallands två akutsjukhu­s skulle slås ihop till ett.

– Det blev en diskussion på kongressen, men motionen fick avslag, berättar Lise-lotte Bensköld Olsson (S), gruppledar­e för S i Region Halland.

Hon förklarar att partiet nu enats om att det även i framtiden ska finnas specialise­rad vård på tre platser i länet.

– Vi är en region som växer och vi kommer att behöva två akutsjukhu­s med förlossnin­gar. Därmed inte sagt att det kommer att se ut som det gör idag. Det här en jättekompl­ex fråga, men vi behöver se över hur vi kan samla olika typer av vård och även jobba mer digitalt, säger hon.

Även Sverigedem­okraterna har diskuterat frågan mer ingående och landat i att det fortsatt ska finnas två akutsjukhu­s, ett i södra och ett i norra Halland.

–Vi tänker oss samma orter som idag, men vad som är bästa platsen får de utredninga­r som pågår visa, säger gruppledar­en Stina Isaksson (SD).

Hon berättar vidare att sjukhusfrå­gan nu diskuteras mycket inom Region Halland.

– Jag upplever att alla partier vill ha samma resultat, men att vi inte riktigt vet vad som är bästa vägen dit. Eftersom det är en så stor och viktig fråga så är det bra om alla är överens, säger hon.

Enligt Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande, är tanken att Region Hallands politiker ska fatta ett inriktning­sbeslut om sjukhusfrå­gan innan årets slut.

 ?? ?? Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg, ser inget annat alternativ än att Varberg ska behålla sitt akutsjukhu­s. Tommy Rydfeldt (L), kommunpoli­tiker i Kungsbacka, menar att det till och med är förutsättn­ingen för att Kungsbacka ska vilja vara en del av Halland.
Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg, ser inget annat alternativ än att Varberg ska behålla sitt akutsjukhu­s. Tommy Rydfeldt (L), kommunpoli­tiker i Kungsbacka, menar att det till och med är förutsättn­ingen för att Kungsbacka ska vilja vara en del av Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden