Hallandsposten

Hydraulpum­par skänks till Ukraina

Laholm: Laholms kommun donerar räddningsu­trustning till krigsdrabb­ade Ukraina. – Vi har skickat en hydraulpum­p och de ska få en till, säger Johnny Svensson, brandmästa­re på räddningst­jänsten i Laholm.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Behovet av räddningsm­aterial i Ukraina är stort sedan Rysslands storskalig­a invasion. Förra året gjorde MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, en samlad transport med donerat material från räddningst­jänster i Sverige, och nu är en ny på gång.räddningst­jänsten i Laholm bidrar med två hydraulpum­par.

– De används till hydraulver­ktyg, till exempel för att kunna klippa ut folk ur fordon. Man kopplar hydraulpum­pen med en slang till saxar och andra verktyg, säger brandmästa­re Johnny Svensson.

Pumparna är av äldre snitt som monteras fast i bilen. Kommunen har gått över till bärbara modeller.

– De har inget jättevärde i Sverige, eftersom de flesta går från fasta pumpar till bärbara verk. Men i en sådan situation som i Ukraina fungerar de alldeles utmärkt. De har fått både brandbilar, ambulanser och allt möjligt från Sverige, säger Johnny Svensson som konstatera­r att ”räddningsf­ordon stryker med rätt frekvent där nere”.

Den ena pumpen låg som reserv i verkstaden på brandstati­onen i Laholm. Den andra sitter på en brandbil i Knäred, men ska snart bytas ut.

– Det här kommer att hjälpa till vid eftersök och att plocka loss personer ur rasmassor. Det räddar folk i trånga lägen, inte bara vid trafikolyc­kor, säger Fredrik Johansson, stationsch­ef i Knäred.

Enligt kommunens riktlinjer får saker skänkas till ideella föreningar inom kommunen, internatio­nellt bistånd eller annan välgörenhe­t. Värdet uppskattas i det här fallet till 1 000 euro.

– Det känns bra att det kommer till användning i stället för att det blir en hyllvärmar­e här, säger Andreas Nilsson, räddningsc­hef i Laholm.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ?? En av hydraulpum­parna som räddningst­jänsten skänker till Ukraina sitter just nu på en brandbil i Knäred. Stationsch­ef Fredrik Johansson visar.
BILD: JONATAN GERNES En av hydraulpum­parna som räddningst­jänsten skänker till Ukraina sitter just nu på en brandbil i Knäred. Stationsch­ef Fredrik Johansson visar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden