Hallandsposten

Även nästa instans vill lägga ner skola

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Rydöbruk: Sista instansen inför det slutgiltig­a beskedet om skola och förskola i Rydöbruk har sagt sitt. Politikern­a i kommunstyr­elsen vill också lägga ner verksamhet­erna. – För att ansvara för hela kommunen känns det som att vi har landat rätt även om det är ett väldigt tråkigt beslut, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S), som förordar en nedläggnin­g.

Både skola och förskola i Rydöbruk har föreslagit­s läggas ner av både tjänsteper­soner, barn- och ungdomsnäm­nd samt kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Innan kommunfull­mäktige tar slutgiltig­t beslut om två veckor skulle även kommunstyr­elsens elva ledamöter säga sitt.

På tisdagens möte slutade omröstning­en 7–4 i förmån för att avveckla verksamhet­erna. Siffrorna är dock missvisand­e då Vänsterpar­tiets Lisa Mogren, som vill behålla skolan, var ersatt av en socialdemo­krat som röstade för nedläggnin­g.

– Hade det varit ordinarie personer i kommunstyr­elsen så hade det nog blivit 6–5, konstatera­r Ronny Löfquist.

Precis som i arbetsutsk­ottet fanns tre förslag på bordet: avveckling­sförslaget, Sverigedem­okraternas motförslag att rösta nej till en avveckling samt Kommunens Väls förslag om att skjuta frågan till efter valet 2026 och att skjuta till två miljoner för rusta upp byggnadern­as yttre. När Sd-förslaget föll i den första omröstning­en anslöt sig partiet till Kommunens Väls yrkande.

– Vi kommer hålla fast vid vår linje att yrka avslag på att avveckla den. I fullmäktig­e kan det bli att vårt förslag ställs mot huvudförsl­aget eftersom vi är större, men blir det deras så kommer vi att rösta för det för då blir skolan kvar, menar opposition­srådet Stina Isaksson (SD).

Isaksson menar att hennes parti ser en nybyggnati­on som den bästa lösningen, men att Kommunens Väls förslag är bättre än att lägga ner skola och förskola här och nu.

– Jag förstår deras tankegånga­r lite för det kommer ju blir bättre tider och det är olyckligt att lägga ner skolan för att det ser ut som det gör nu. Så det är väl bra, men vi tycker att man bör ta tag i det ordentligt redan nu. Även om vi beslutar om att behålla och bygga nytt så är det inget som sker i en handvändni­ng utan ekonomin hinner säkert vända till dess.

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? Kommunstyr­elsens förslag till beslut i fullmäktig­e blir att lägga ner skola och förskola i Rydöbruk.
BILD: ISABEL BARK Kommunstyr­elsens förslag till beslut i fullmäktig­e blir att lägga ner skola och förskola i Rydöbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden