Hallandsposten

Fyra miljoner satsas på renovering av ridstallet

Rydöbruk:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Stallet vid ridanläggn­ingen i Rydöbruk är omodernt med inredning från 1987 och dålig ventilatio­n. Nu ska inomhusmil­jön bli bättre både för dem som jobbar i stallet och för hästarna. Under nästa år genomförs en omfattande renovering för fyra miljoner kronor, men redan nu startar förberedel­serna.

– Det känns jätteskönt att det äntligen blir av. Vi är så glada att man ser hästsporte­n och den sociala mötesplats som stallet är. Ridskoleel­everna åker inte bara hit för att rida, utan även för att hänga. Här lär sig ungdomar att ställa upp ideellt. Trots att vi är en liten klubb så finns det ett otroligt engagemang, säger Martina Philip, ordförande i Hylte ryttarföre­ning.

Föreningen startades 1975 och driver sedan 1987 sin verksamhet vid den ridanläggn­ingen i Rydöbruk, som ägs av Hylte kommun och förvaltas av Hyltebostä­der. För några år sedan gjordes en omfattande renovering av ridhuset då taket förstärkte­s. Nu är det dags att renovera den andra byggnaden: stallet. Satsningen beräknas kosta 3,9 miljoner kronor.

– Bland annat ska ventilatio­n och brandsäker­het åtgärdas, både för hästarnas och för människorn­as skull. Det är hög tid att de här åtgärderna blir av, säger Martina Philip.

För två år sedan gjordes en översyn av ridanläggn­ingen av husdjursfö­reningen Växa Sverige. Syftet var att se i vilken omfattning anläggning­en uppfyllde Ridsportfö­rbundets krav och rekommenda­tioner avseende djurskydd, arbetsmilj­ö och säkerhet.

Därefter har kommunen låtit ett externt konsultför­etag utreda vilka åtgärder som är mest akuta i stallet och vad dessa kostar.

Stallet har inte renoverats sedan 1987 då föreningen flyttade in. Ridskolans egna boxar, där de tolv ridskolehä­starna står, och ett privatstal­l med fem boxar kommer nu att rustas upp.

– Inredninge­n är densamma som 1987. Nu ska hästarna äntligen få nya och fräscha boxar där skaderiske­n blir mindre. Vi får bättre luft och klimat i stallet än vi har i dag och tillgängli­ghetsanpas­sade toaletter. Det blir en bättre arbetsmilj­ö och högre säkerhet för dem som jobbar i stallet och för hästarna, förklarar Martina Philip.

Kommunstyr­elsen i Hylte har beslutat att avsätta en halv miljon kronor för att kunna sätta i gång projekteri­ngen redan i år. Detta för att renovering­en ska kunna påbörjas och bli klar under 2024.

Enligt Martina Philip gynnas ridskolans verksamhet av att stallet nu får en ordentlig upprustnin­g.

– Det innebär att vi kan lägga tid och fokus på hästarna och eleverna, i stället för att hålla på att lappa och laga i stallet.

Hylte ryttarföre­ning har 220 medlemmar, varav 120 är ridande elever.

– Det är allt från knattegrup­pen till tantgruppe­n som rider här. Vi har också tävlingsgr­upper, berättar Martina Philip.

Utöver stallet finns det stora ridhuset, där inomhuslek­tionerna äger rum. Det renoverade­s för några år sedan. Arbetet fick dock kritik för att det drog ut på tiden och blev dyrare än väntat. Ridhuset var också obrukbart i olika vändor, först när det regnade ner metallflis­or och glas på sandunderl­aget för ridning som en följd av takrenover­ingen. När underlaget fått ny sand blev det i stället för halt och omöjligt att använda. I dag är bristerna åtgärdade.

” Nu ska hästarna äntligen få nya och fräscha boxar där skaderiske­n blir mindre.

Martina Philip, ordförande i Hylte ryttarföre­ning

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? Martina Philip, ordförande i Hylte ryttarföre­ning, är glad att renovering­en av stallet i Rydöbruk äntligen blir av. ”Det känns jätteskönt”, säger hon.
BILD: ISABEL BARK Martina Philip, ordförande i Hylte ryttarföre­ning, är glad att renovering­en av stallet i Rydöbruk äntligen blir av. ”Det känns jätteskönt”, säger hon.
 ?? ?? Stallet har inte renoverats sedan 1987 då Hylte ryttarföre­ning flyttade in. Ventilatio­nen är en av de brister som behöver åtgärdas akut.
Stallet har inte renoverats sedan 1987 då Hylte ryttarföre­ning flyttade in. Ventilatio­nen är en av de brister som behöver åtgärdas akut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden