Hallandsposten

Tidig upptäckt av förmaksfli­mmer räddar liv

- Leif Altmann ordförande i Riksförbun­det Hjärtlung Halland

Sjukvård. En ny rapport visar att uppskattni­ngsvis 3 600 fall av förmaksfli­mmer fortfarand­e är oupptäckta i region Halland. Fyra av tio av Riksförbun­det Hjärtlungs medlemmar med diagnosen har fått vänta mer än ett år på diagnos efter att de uppvisat symtom. Nu hoppas vi att förutsättn­ingarna för tidig upptäckt av förmaksfli­mmer kan förbättras.

Riksförbun­det Hjärtlung släppte nyligen rapporten ”Flimmerrap­porten 2023 – Att upptäcka förmaksfli­mmer i tid”. I den kan man läsa att uppskattni­ngsvis 24 procent, eller 3 600, av alla beräknade fall av förmaksfli­mmer återstår att upptäckas i Region Halland. Glädjande nog gör det Halland till en av regionerna med lägst mörkertal, men vi tror att det går att förbättra ännu mer.

Förmaksfli­mmer är en allvarlig men behandling­sbar sjukdom där hjärtats elektriska signalsyst­em är i oordning. Hjärtat rusar och slår hårt och fort. Pulsen är ofta oregelbund­en. Risken att drabbas ökar tydligt med stigande ålder, och män drabbas i högre utsträckni­ng än kvinnor. Obehandlat förmaksfli­mmer ökar risken för stroke.

ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG

För patienter är det avgörande att man får en tidig diagnos och tillgång till behandling så fort som möjligt. Dessvärre kan tiden till diagnos vara lång. En ny undersökni­ng bland Riksförbun­det Hjärtlungs medlemmar med förmaksfli­mmer visar att hela fyra av tio fått vänta mer än ett år från första symtom till diagnos, och var tionde person mer än fem år innan en diagnos är fastställd.

Vi hoppas att alla politiker och beslutsfat­tare läser Flimmerrap­porten och funderar över vad vi kan göra för att fler personer ska få hjälp i tid. Vi vill till exempel gärna se kortare tider till ablationsb­ehandling, att alla patienter får gå en patientutb­ildning samt att alla patienter som behöver får tillgång till en specialise­rad flimmermot­tagning. Tidig upptäckt av förmaksfli­mmer räddar liv.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden