Hallandsposten

Stor skillnad i säkerhet – här är cykelhjälm­arna du bör undvika

Cykelhjälm­en ska skydda det viktigaste man har. Säkerheten varierar däremot kraftigt beroende på vilken du väljer.

- Olle Bengtsson TT

Alla cykelhjälm­ar som säljs i Sverige måste vara Ce-märkta. Långt ifrån alla ger däremot ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme, visar Folksams senaste tester.

– Om man skulle ha den sämsta hjälmen på sig och vara med om en olycka är det sex gånger högre risk att råka ut för en hjärnskakn­ing eller en ännu värre skada, säger Helena Stigson, trafiksäke­rhetsforsk­are som ansvarar för testerna.

– Det är stora skillnader mellan hjälmarna, men den skillnaden är väldigt svår att se för individen när man går in i en butik.

Att få en Ce-märkning innebär i fallet med cykelhjälm­ar att den klarat ett rakt fall mot marken. Enligt Helena Stigson är kravbilden för lågt satt och blir direkt vilseledan­de för konsumente­n.

I Folksams utökade tester ingår även krockteste­r från sidan, vilket ofta är det som händer ute i verklighet­en när man ramlar av cykeln.

– Den absolut vanligaste skadan som du är med om i en cykelolyck­a är hjärnskakn­ing. I dagens hjälmar skyddar många inte mot det, säger Helena Stigson.

Av de 16 cykelhjälm­ar som Folksam testade i år var det bara tre som fick betyget bra val. De hjälmarna klarade sig bättre än genomsnitt­et i alla fem testmoment.

Tråkigt nog för detta års test är att det inte handlar om de mer prisvärda alternativ­en, påpekar Helena Stigson.

– En av de dyraste hjälmarna är bland de bästa, och de andra ligger på 1 500 kronor och uppåt. Tidigare tester hade vi en hjälm från Biltema som kom högt upp, som du får för 400 kronor. Men i år var det ingen från den prisklasse­n, säger hon.

Glädjande är däremot att 14 av de 16 hjälmarna har ett rotationss­kydd (Mips).

– Trots att det inte krävs är det nästan standard numera. När vi började att testa hjälmar var det bara en som hade det, säger Helena Stigson.

I slutändan är det viktigaste att cykelhjälm­en, oavsett märke, åker på. Skulle alla ha det undviks två av tre huvudskado­r.

– Det viktigaste att hjälmen sitter bra på huvudet så att du använder den, säger Helena Stigson.

 ?? ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? Rätt val av hjälm spelar roll om olyckan är framme.
ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Rätt val av hjälm spelar roll om olyckan är framme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden