Hallandsposten

Svenskarna slänger mindre sopor som följd av krisen

- Sofia Eriksson TT

Hushållens krympande plånböcker gör avtryck i sopkorgen. Förra året slängde svenskarna i snitt 449 kilo sopor per person, en minskning med 5 procent jämfört med 2021. – Vi hoppas att minskninge­n består även när det inte är lågkonjunk­tur, säger Jenny Westin på Avfall Sverige.

Mängden hushållsso­por brukar oftast öka från år till år.

Men 2022 uppgick den behandlade mängden hushållsav­fall från hushåll och verksamhet­er till drygt 4,7 miljoner ton – att jämföra med 5 miljoner ton under 2021, enligt Avfall Sverige som är kommunerna­s branschorg­anisation för avfallshan­tering.

– Det är jätterolig­t och positivt att det minskar, säger statistika­nsvarig Jenny Westin.

En orsak till trendbrott­et tros vara inflatione­n som får hushållen att hålla hårdare i plånböcker­na. Sopberget avspeglar konjunktur­en, är det högkonjunk­tur konsumerar vi – och slänger – mer. Att läget nu är det omvända kan vara en förklaring till att exempelvis de insamlade mängderna grovavfall minskade med 8 procent förra året.

– Grovavfall är sådant man slänger på återvinnin­gscentrale­r: trasiga trädgårdsm­öbler, metallskro­t och träavfall. Många byggde om mycket hemma under pandemin, men nu går vi in i en lågkonjunk­tur och då gör man inte det i samma uträckning, säger Westin.

Även mängden insamlat mat- och restavfall minskade, med omkring 3 procent, och uppgick till 193 kilo per person.

– Det kan handla om att man när man får sämre ekonomi är man mer noggrann, äter upp mer och slänger

ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL

mindre. Det onödiga matsvinnet har minskat, säger Westin.

Avfall Sverige vill att avfallsmän­gderna ska fortsätta minska även när det inte är lågkonjunk­tur.

– Vi hoppas att man ska bryta sambandet mellan tillväxt och avfall, säger Westin.

– Men det är svårt att veta huruvida förra årets minskning även beror på beteendefö­rändringar, att man nu har blivit mer miljömedve­ten och inte konsumerar onödigt mycket.

Sveriges kommuner och Avfall

Sverige har som mål att minska mat- och restavfall­et med 25 procent till år 2025, jämfört med 2015 års nivåer. Med ett par år kvar till målsnöret har mängden minskat med 14 procent (32 kilo per person).

– Det blir tufft att nå målet om två år, konstatera­r Westin.

Men från och med 2024 blir det obligatori­skt för alla att separera matavfall från hushållsav­fall. Då får också kommunerna ansvar för insamling av förpacknin­gsavfall, något som successivt ska byggas ut till att samlas in nära fastighete­n.

– Det tror vi kommer att leda till att vi kan nå målet till 2027.

 ?? ?? Det onödiga matsvinnet har minskat, enligt Avfall Sverige.
Det onödiga matsvinnet har minskat, enligt Avfall Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden