Hallandsposten

Magnus Gisslén blir ny statsepide­miolog

Anders Tegnells permanenta efterträda­re är utsedd. Göteborgsp­rofessorn Magnus Gisslén blir Sveriges nya statsepide­miolog. – Det var inget självklart beslut, säger han.

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Under i princip hela läkarkarri­ären har Magnus Gisslén arbetat på Sahlgrensk­as infektions­klinik, där han började sitt arbete redan 1988. I dag har han en kombinatio­nstjänst som professor och överläkare, där han både genomför forskning och arbete med patienter.

– Magnus Gisslén är med sin breda bakgrund och gedigna kompetens mycket väl lämpad att axla rollen som statsepide­miolog, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör, i ett pressmedde­lande.

Själv ser han det som hedrande och spännande.

– Det är första gången jag byter arbetsplat­s, och någon gång kanske man ska göra det. Jag tyckte också att min profil passade rätt bra för det här jobbet.

Magnus Gisslén menar att han aldrig haft en tanke på att söka tjänsten som statsepide­miolog, innan han blev uppmanad av en rekryterin­gsbyrå att göra det.

– Efter ganska långa övervägand­en blev det så, men det var inget självklart beslut. Jag har ett väldigt bra jobb som jag trivs enormt bra med.

Under många år har Magnus Gisslén haft ansvar för hiv-vården i Göteborg, och under covid-19-pandemin blev han också ett välkänt namn för allmänhete­n. Han ansvarade för behandling­smetoder i Västra Götalandsr­egionen och intervjuad­es av medier om smittans utveckling. Dessutom har han hunnit forska på området.

– Det har varit en spännande period, men det är en delvis annan roll, som jag också tror att man kommer ha nytta av i den nya positionen.

Vad hade du gjort annorlunda, om du hade varit statsepide­miolog under pandemin?

– Det är väldigt svårt att svara på det. Det är en sak att stå vid sidan om och tycka, och en helt annan att vara på planen, säger Magnus Gisslén och fortsätter:

– Mycket som har gjorts har varit väldigt bra. Man har kunnat göra det med integritet, tittat på den vetenskap som funnits och inte gjort en massa åtgärder som sannolikt inte hade haft någon effekt.

Magnus Gisslén menar att debatten under pandemin har varit ensidig och förenklad.

– Vi har ofta en tendens att överdriva effekten av olika åtgärder. Visst, det är viktigt förstås, men om man tittar på olika länder som har hanterat pandemin på ganska olika sätt och ser hur de har fallit ut finns inga klara samband. Det är så många andra faktorer som också spelar in.

Sverige utskilde sig på flera punkter jämfört med andra länder, särskilt under inledninge­n av pandemin. Folkhälsom­yndigheten och Anders Tegnell var då stundtals hårt ifrågasatt.

Hade du kunnat stå rakryggad och ta obekväma beslut?

– Det hoppas och tror jag. Det jag tycker är väldigt viktigt är att rekommenda­tioner och beslut ska vila på en gedigen vetenskapl­ig grund. Ibland, som vid en ny pandemi, kan vetenskape­n vara bristfälli­g men man måste ändå gå på det som finns. Det är jag van vid att göra, och jag har inga problem med att ta obekväma beslut.

Anders Lindblom har temporärt fyllt rollen som statsepide­miolog sedan Anders Tegnell slutade i mars 2022. Magnus Gisslén kommer att tillträda sin nya tjänst den 11 september, men kommer att bo kvar i Kåhög utanför Partille och veckopendl­a till Folkhälsom­yndigheten i Solna. Han kommer dessutom ha kvar sin professur i Göteborg och fortsätta forska.

 ?? ARKIVBILD: THOMAS JOHANSSON ?? Magnus Gisslén blir statsepide­miolog men planerar att veckopendl­a till Solna och ha kvar ett rum på infektions­kliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg.
ARKIVBILD: THOMAS JOHANSSON Magnus Gisslén blir statsepide­miolog men planerar att veckopendl­a till Solna och ha kvar ett rum på infektions­kliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden