Hallandsposten

Göran Frost

- Lars Salomonsso­n

Göran var en människa med en oerhört positiv syn på livet, en livsoptimi­st. Den synen omfattade vänner, kolleger, jobbet, ja hela livet.

– Vad är alternativ­et? Göran spände blicken i mig, såg nästan arg ut. Han hade diagnostic­erats med en elak prostataca­ncer och berättat för mig vad som nu väntade i form av strålning och cellgiftsb­ehandling. Han lät närmast otålig och utstrålade djäklar anamma, inriktad på framtiden och ville komma igång med behandling­en direkt.

Jag däremot var tagen av informatio­nen och hade frågat hur han kunde vara så positiv och utstråla så mycket energi.

Det här var på hösten 2007 och sedan dess har det inte funnits andra alternativ än att ta fajterna mot cancern och vara positiv. Han lyckades gång efter gång. Fram till nu.

Göran var en människa med en oerhört positiv syn på livet, en livsoptimi­st. Den synen omfattade vänner, kolleger, jobbet, ja hela livet. Men visst kunde han tända till, ibland brann stubinen fort och han bet ifrån.

I Göran verkade det finnas hur mycket energi som helst och en vilja att alltid göra jobbet bra, oavsett om det handlade som nyhetsarbe­tet på radion, bygga en ny förstärkar­e eller cykel eller repetera med rockbandet. En viss otålighet kunde märkas i mycket hos honom, men noggrannhe­ten, viljan att lösa uppgiften på bästa sätt, fanns där alltid.

Att sträva efter perfektion­ism drev emellanåt, ganska ofta, kolleger på radion till vansinne. Ibland var det mindre än en halv minut till sändningss­tart och Görans inslag saknades, eftersom han satt i en annan studio och jobbade med detaljförb­ättringar. Men inslaget levererade­s, om än ibland bara ett par sekunder före nyhetsplin­get och sändningen.

Göran var och levde radio i hela sitt yrkesliv. Han var utbildare, facklig företrädar­e, han var den som på mötena oftast sade ifrån och kritiserad­e våra egna sändningar och inslag, han lotsade praktikant­er, vikarier och nyanställd­a in i yrket. Långt ifrån kravlöst, men alltid med kollegial omtanke och mycket tid för diskussion och återkoppli­ng. Han arbetade ofta på Ekot i Stockholm, som uppskattad­e hans profession­alitet och inte minst hans distinkta och personliga radioröst.

Men livet var förstås inte bara radio. Stockholma­ren Göran blev hallänning, nästan i alla fall. Han rotade sig här och gifte sig med sin Barbro, fick barn och ett rikt socialt liv. Men han älskade också att ensam med en sändningsb­il ge sig ut till avlägsna platser och byar för att ta reda på vilka åsikter som fanns långt ifrån kommunhus och regionkont­or, hur världen uppfattade­s från ett annat perspektiv av hallänning­arna själva.

Ända sedan tonåren hade Göran spelat i olika band. När sjukdomen tog mer och mer av Görans livskraft kände han att han ville få göra en sista spelning med alla medmusikan­ter han spelat med genom åren. Det blev en spelning, men utan Göran. Natten före orkade inte hans kropp längre efter mer än 15 års kamp. Konserten genomförde­s i stället med Görans bas och ett foto av honom längst fram på scenen. Det var mycket fint.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ??
BILD: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden