Hallandsposten

Allansson förlänger två år med HBK: ”En kulturbära­re”

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Central defensiv mittfältar­e, ”tia”, höger yttermittf­ältare, vänster yttermittf­ältare, högerback... Den sista december i år löper kontraktet ut med HBK. Men redan nu väljer Joel Allansson, 30, att förlänga med klubben fram till och med 2025. – Nu har man ju rotat sig här ordentligt så det känns helt rätt, säger Joel till Hp-sporten.

Jodå, efter fyra säsonger i IFK Göteborg och fem i danska Randers är Allansson redan nu inne på sin femte i HBK och lägg därtill de kommande två och Halmstads BK kommer att bli den klubb som han har varit längst i som senior.

– Så blir det för nu känner man sig som en riktig Halmstadbo, där både jag och familjen trivs på alla plan och jag har varit hyfsat skadefri. Och dessutom känns det ju spännande att vara med på den resa som klubben har påbörjat med bra drag kring fotbollen i stan igen, säger Joel och avser frun Jessica samt sönerna Theo, 5, och Adrian som i juli blir ett år.

HBK:S manager Magnus Haglund är också mycket nöjd med kontraktsf­örlängning­en:

– Ja, att redan nu ha säkrat Joel för ytterligar­e två år framåt känns bra. Han är ju en riktig kulturbära­re och oerhört viktig för laget med en fantastisk attityd, där han alltid ger allt för laget. Sedan är han ju användbar på många olika positioner, vilket är väldigt tacksamt för mig som tränare.

Att Joel med sina löpmeter både är lite av lagets ”Duracellka­nin” och ”hjälpgumma” trivs han med, även om det är en position som känns mest bekväm.

– Om man ska få ut det bästa av mig är det nog ändå som central

"Det känns ju spännande att vara med på den resa som klubben har påbörjat med bra drag kring fotbollen i stan igen.

Joel Allansson

mittfältar­e. Men det är absolut ingen nackdel att kunna spela fler positioner, tvärtom har jag ju då fler chanser att ta en plats i startelvan.

– Sedan har jag ju också kommit upp i den åldern att jag inte har några problem med att flytta runt på olika positioner i laget. Däremot om man hade varit 20 år kanske man hade velat ha en fast position för att kunna utvecklas där.

I fjol spelade han mycket ”tia” som länken mellan mittfältet och anfallet. Och därifrån blev det personligt målrekord, fem mål.

Men i år har både målen och avsluten uteblivit.

– Då var jag ju mycket längre upp i planen och skulle fylla på i boxen. Sedan hade vi ju mer boll. Så nu blir de offensiva raiderna naturligtv­is inte alls lika många, men visst vill man göra mål så dyker chansen upp ska jag ta den, skrattar han.

Det var 2019 som Allansson flyttade tillbaka till Sverige, men inte som många hade trott, till Blåvitt utan HBK. Som en viktig byggsten med målsättnin­gen att etablera HBK i Allsvenska­n igen.

Och efter den brutala degraderin­gen 2021 tycks HBK nu vara på rätt väg.

– Vi är ett lag som jobbar stenhårt för varandra, där alla köper rakt av vårt sätt att spela. För man ska veta att det är sannerlige­n inte lätt att spela lågt försvarssp­el, det är väldigt tålamodskr­ävande och mycket löpande utan boll. Men när vi som mot Sirius och Mjällby får utdelning blir det förstås lättare.

Och på söndag väntar det fjärde Stockholms­laget hemma på Örjans vall denna vår, Hammarby.

– Ännu en rolig utmaning, där det förhoppnin­gsvis kommer mycket folk igen. Hammarby har ju startat lite knackigt, men kapacitete­n finns där så det gäller att se upp. Samtidigt har vi, med två matcher kvar, en riktigt bra chans att skapa distans till botten och gå in i sommaruppe­hållet med en skön känsla. Och den ska vi ta.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? När Joel Allansson, i mitten, nu förlänger kontraktet med HBK med ytterligar­e två år blir HBK den klubb som han har varit längst i som senior.
BILD: JARI VÄLITALO När Joel Allansson, i mitten, nu förlänger kontraktet med HBK med ytterligar­e två år blir HBK den klubb som han har varit längst i som senior.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden