Hallandsposten

Läktarvåld Reinfeldt efter derbyt: ”En väl förberedd aktion”

- TT

Efterspele­t kring skandalder­byt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderin­gsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt. – Om det blir noll (fans som straffas), då har vi en ickefunger­ande exludering­sstrategi. Om det blir tio har vi en otillräckl­ig exkluderin­gsstrategi, säger Svenska fotbollför­bundets ordförande.

Svff-ordförande­n hade bjudit in till en allmän frågestund i Solna, två dagar efter skandalder­byt mellan Djurgården och AIK. Matchen avbröts efter att pyroteknik kastats i från Aik-klacken och därefter hamnade maskerade huliganer i slagsmål med polis och ordningsva­kter.

Reinfeldt inledde med att prata om att svensk fotboll häromåret övergav den så kallade villkorstr­appan, för att i stället individuel­lt straffa de supportrar som stör ordningen.

– Vi anar att vi har brister i vår exkluderin­gsstrategi, säger han.

– Här vill jag understryk­a att de problem som klubbarna har är att de som har arrangörsa­nsvaret på arenorna inte lämnar ut bildmateri­alet. Det gör att det är svårare att använda exkluderin­gsstrategi­n, det tycker jag att vi ska visa respekt inför. Reinfeldt fortsätter:

– Här har vi ett av våra problem. Men får jag också nämna ett annat problem som ni såg. Det var en mycket omfattande ordningsst­örning, det handlade om mycket stora delar av publiken. Den var dessutom väldigt väl förberedd, så att vi inte missar det. Det drogs ett svart skynke över delar av publiken under vilket man bytte om till unifor

Fredrik Reinfeldt på tisdagens pressträff.

ma svarta kläder, och uppträdde sedan i syfte att inte kunna identifier­as och med detta hoppade man in på planen.

– Det är alltså inte bara så att det är en ordningsst­örning i stunden. Det är en väl förberedd aktion. Som också involverar klädbyte och som är gjord i syfte att undkomma identifier­ing och att ställas till svars för sina gärningar.

Den förre statsminis­tern konstatera­r att ordningsst­örningarna är ett utspritt problem i fotbolls-sverige, där flera klubbar har problem.

– Det kanske bara är viktigt att

säga det uppenbara: Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftni­ng därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är alltså inte okej. Det är inte en förmildran­de omständigh­et för någon gärningsma­n att han känner att han är ledsen eller mår lite dåligt. Det accepterar vi inte i något sammanhang.

Reinfeldt är samtidigt tydlig med att han inte vill se ett återinföra­nde av villkorstr­appan.

– Jag tycker inte vi ska återgå till

BILD: FREDRIK SANDBERG

kollektiv bestraffni­ng, jag vet hur kritiken såg ut.

Först efter ungefär en timmes uppehåll kunde matchen på Tele2 arena återupptas. Fredrik Reinfeldt konstatera­r att de fans som stör ordningen ”besitter ett betydande våldskapit­al”. Han ser också risker med att problemen på fotbollsar­enorna eskalerar.

– Om detta fortsätter kommer vi snart ha ett läge där en ivägskjute­n bengal hamnar i ansiktet på en femåring, säger han.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden