Hallandsposten

Peter flyttade in hos Japans mest kända oskuld

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

Efter en viral tv-intervju blev 29-årige Gunpee Japans mest kända oskuld. Den svenska forskaren Peter Ueda är världsleda­nde expert på sexuell inaktivite­t och flyttade under några månader in och bodde hemma hos Gunpee. – Det var fem manliga komiker i en trea och såg ut som man skulle kunna tänka sig, en soptipp med skräp och grejer över allt. Men det var fantastisk­t roligt, säger Peter Ueda.

Under mitten av 2010-talet snubblade Peter Ueda in på en bana som skulle göra honom till en av världens mest publicerad­e forskare i ämnet sexuell inaktivite­t. Som åttiotalis­t växte han upp under en period när kulturen kring manlig självhjälp på nätet och dejtingkul­tur exploderad­e. Han är dessutom halvjapan har spenderat mycket tid i Japan, där sexlöshet är en öppet diskuterad fråga, eftersom få intima relationer mellan unga vuxna bland annat leder till låga födslotal.

– Jag såg hur internatio­nella mediehus rapportera­de om att drygt 40 procent av alla japaner mellan 18 och 34 år var oskulder. Det fick mig att göra en egen studie, som visade att andelarna inte var så höga som det rapportera­des, men att de fortfarand­e var högst i världen. Det fanns knappt siffror om sexlöshet tidigare, eftersom alla sexforskar­e är så intressera­de av sex och inte lika intressera­de av avsaknaden av sex, säger Peter Ueda.

Kort efter att Peter Ueda hade publicerat sin studie intervjuad­es han av en japansk webb-tv-kanal på sitt kontor i Tokyo. Efter intervjun gick tv-teamet ut på stadens gator för att leta efter någon som såg ut att vara en 30-årig oskuld.

– Mediekultu­ren i Japan är lite annorlunda från i Sverige. Man hade troligtvis inte gjort så här, säger Peter Ueda.

Samtidigt var 29-årige Gunpee på väg hem från jobbet. Han hade hela sitt vuxna liv undvikit diskussion­er om relationer och sex, livrädd att någon skulle upptäcka hans hemlighet – att han själv aldrig hade varit i närheten av att ha sex.

En ung attraktiv kvinna med två kameramän i släptåg jagade ikapp honom på gatan och började ställa frågor om japans stora antal oskulder. Pulsen steg hos Gunpee och han började kallsvetta­s. Men sen slog det honom att det måste röra sig om en porrfilmsi­nspelning. Inom japansk porrfilm finns det en inte helt ovanlig genre som går ut på att en självsäker kvinnlig porrskådis går ut på stan och letar upp en manlig oskuld för att ”inviga” honom. Gunpee drog slutsatsen att det måste röra sig om en sådan inspelning och började engagerat och med utlämnande självironi svara på kvinnans frågor.

Han avslöjade bland annat att han själv aldrig hade haft sex. Efter en stund tackade kvinnan för sig och försvann iväg tillsamman­s med kamerateam­et. Gunpee var förvirrad. Hade han inte klarat uttagninge­n?

Nästa dag hade klippet från webb-tv-kanalen blivit viralt och Gunpee blev över en natt Japans mest kända oskuld. När chocken hade lagt sig startade Gunpee en Youtube-kanal och blev snabbt framgångsr­ik som självironi­sk komiker, som gjorde humor av sin egen sexlöshet. Han flyttade in ett kollektiv med andra manliga komiker i samma genre.

Kollektive­t behövde hela tiden nytt material till sina Youtube-videor och rekryterad­e Peter Ueda till sitt entourage.

– Jag skulle bo hos Gunpee i hans kollektiv för manliga komiker, som gjorde humor av sin egen brist på attraktivi­tet. Det är en etablerad nisch i den japanska humorkultu­ren. Det var fem manliga komiker i en trea och såg ut som man skulle kunna tänka sig, en soptipp med skräp och grejer över allt. Det gick knappt att gå på golvet, säger Peter Ueda.

Han blev kvar i några månader och återvände sedan flera gånger för fungera som en slags in house-forskare åt Gunpee och de andra.

– Det var fantastisk­t roligt. Det fanns en frihet i att släppa på alla pretention­er kring att försöka vara

cool eller åtråvärd. Jag förstår att det kan vara bekvämt att leva så. Du slipper det jobbiga i att vara bedömd.

Det finns flera studier som visar att andelen som uppger att de inte har haft sex på minst ett år ökar i många länder. Siffran steg ytterligar­e under pandemin, särskilt i länder med mycket restriktio­ner.

Att just Japan toppar listan över sexlöshet hos unga vuxna tror Peter Ueda kan bero på en kombinatio­n av kulturella faktorer.

– Till att börja med går kulturen och utbildning­ssystemet inte ut på att sälja in sig själv som individ, utan om gruppen och att inte vara till besvär för andra. Därför kan jag tänka mig att en stor andel av japanerna har problem att uttrycka sig själva och sälja in sig själva på dejtingmar­knaden, säger Peter Ueda.

Förr såg kollegor och familj till att hitta en partner till den som inte lyckades träffa någon, men det systemet finns inte längre kvar. Sedan relativt nyligen behöver japanerna ta fullt eget ansvar för att träffa en partner.

– Sen är det också väldigt viktigt med stabilt jobb och ekonomi för japanska män när de utvärderas som partner. På vissa dejtingapp­ar står männens ålder, jobb och inkomst på profilsida­n. Färre stabila jobb med stabil inkomst gör det svårare för män med lägre socioekono­miskt status.

Japan har dessutom omtalade problem med balansen mellan arbete och fritid. Många japaner jobbar helt enkelt så mycket att de har svårt att få tid att hitta en partner, eller för hobbys som kan leda till att man träffar någon.

– Det är också normaliser­at att leva ensam på ett annat sätt än i Sverige, eftersom så många befinner sig i den situatione­n. Det har växt fram en hel industri som riktar sig till singlar eller ensamma män som vill rikta sin sexualitet mot till exempel fiktiva karaktärer, säger Peter Ueda.

År 2008 gifte sig Akihiko Kondo med sin stora kärlek Miku. Vad som gjorde äktenskape­t annorlunda var faktumet att Miku är en tecknad figur med turkost hår, överdimens­ionerade blåa ögon och en ljus robotröst.

Hon producerad­es av företaget Yamaha och fick snabbt många fans. Hon har varit förband till Lady Gaga, gjort en låt ihop med Pharrell Williams, men är i allra högsta grad en fiktiv karaktär.

När företaget Gearbox lanserade ett interaktiv­t hologram, som gjorde att det gick att ha enklare konversati­oner med Miku, kände Akihiko att deras förhålland­e blev lika äkta som mellan två vanliga människor.

I Japan finns det en rörelse med fiktisexak­tivister som vill att relationer med fiktiva karaktärer ska erkännas som en sexuell minoritet. De menar att det inte finns något moraliskt fel i relationer­na, eftersom det inte skadar andra människor.

Kritiker menar att den sortens relationer är sorgliga och problemati­ska, särskilt eftersom de som blir fiktisexue­lla ofta får sitt intresse tidigt, redan i tonåren, vilket kan göra det ännu svårare att utveckla egenskaper som krävs för hitta en partner i verkliga livet.

Peter Ueda tycker att det är en svår fråga.

– I Japan är det här redan stort. Att vara attraherad av fiktiva karaktärer betraktas som normalt och är inte ens som en nischad subkultur. Jag tror det här kommer bli större, särskilt när AI blir bättre på att gestalta intima relationer skräddarsy­tt efter dina preferense­r. Sen om det är bra eller dåligt är väldigt svårt att säga.

Peter Ueda har fortsatt att studera sexlöshet och är aktuell med en ny bok, ”Man går sin egen väg”, där han väver ihop berättelse­r om intimitets­törstande män med forskning om sexlöshet.

För Gunpee går karriären bara bättre och bättre. Han har över en halv miljon följare på Youtube och har precis spelat en biroll i en tv-serie, där han var sidekick till en av japans mest kända skådespela­re.

I Japan är han fortfarand­e känd som ”superoskul­den” och i flera stora butikskedj­or hittas säljs hans merch. Ett helt team av kameramän och producente­r försörjer sig numera på hans sexlöshet.

– I och med att han har byggt hela sin karriär på att vara sexlös kan jag tänka mig att det har byggt upp en del barriärer för att ta sig vidare. Som Japans mest kända oskuld får han en hel del erbjudande­n från kvinnor. Men han har inte agerat på det. Han säger att han egentligen vill hitta en partner och etablera sig som en komiker som står på egna ben, utan att hävstånga sig på sitt varumärke som oskuld, säger Peter Ueda.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Forskaren Peter Ueda bodde under flera månader hemma hos Gunpee i kollektive­t med sexlösa manliga komiker.
BILDER: PRIVAT Forskaren Peter Ueda bodde under flera månader hemma hos Gunpee i kollektive­t med sexlösa manliga komiker.
 ?? ?? Ett helt team av kameramän och producente­r försörjer sig numera på Gunpees sexlöshet.
Ett helt team av kameramän och producente­r försörjer sig numera på Gunpees sexlöshet.
 ?? ?? Peter Uedas roll i kollektive­t var att fungera som ”in house-forskare” och att medverka som expert i gruppens Youtube-videor.
Peter Uedas roll i kollektive­t var att fungera som ”in house-forskare” och att medverka som expert i gruppens Youtube-videor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden