Hallandsposten

De rikas hemlighete­r avslöjade: Nio pengavanor miljonärer har

USA:

- Anna-karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

De kör inte vilken bil som helst, prioritera­r inte alltid att äga ett hem och kan lägga alla ägg i samma korg. Det finns vissa vanor som de riktigt rika har gällande pengar, det avslöjar två amerikansk­a förmögenhe­tsexperter i CNBC. Några av dessa vanor kan i stort sett vem som helst dra nytta av.

Det tog fastighets­jätten Grant Cardone 20 år och många misstag innan han blev multi-dollarmilj­onär. Den nu 64-årige författare­n och vd:n för Cardone Capital önskar att han långt tidigare hade veta om hur rika personer tänker kring pengar. Efter att ha både observerat och umgåtts flitigt med många miljonärer under sin karriär tycker han sig nu skönja ett antal ”pengahemli­gheter” miljonärer­na sitter på som vi andra inte känner till. Hemlighete­r som han själv skriver om för CNBC.

Mönster och vanor bland rika ser också finansrådg­ivaren Faron Daugs, vd på Harrison Wallace Financial Group. Även han berättar för CNBC om sina observatio­ner, specifikt gällande de som byggt upp sin rikedom på egen hand. Klienter som i dag är mellan 40 och 55 år gamla och har en förmögenhe­t på mellan 6 och 8 miljoner dollar – som alla börjat från scratch. Samtliga har pengavanor som i stort vem som helst kan ha nytta av, menar Daugs.

1. De sätter sig inte i skuld

Förutom möjligtvis huslån gör Daugs klienter allt för att undvika skulder. Om du vill bli rik ska du inte slösa pengar på att betala ränta kreditkort och liknande, tycker han. ”Skulle du trots allt ha sådana skulder så prioritera att betala av dem eftersom räntan generellt sett är höga på konsumtion­skredit. Cardone är inne på samma spår: ”Själv lade jag aldrig pengar på icke nödvändiga saker som designerkl­äder eller lyxiga hem, utan allt jag tjänade gick till att få pengarna att växa. För min del innebar det att investera i mitt företag. Jag betalade också mitt hus kontant och har heller aldrig betalat ränta på ett kreditkort”.

2. De kan tänka sig att vara sämre än grannen

De som har lyckats bli miljonärer på egen hand leasar sällan sina bilar, det är Daugs erfarenhet. Istället köper de en bil som de vill behålla så länge att de hinner spara ihop till en ny som de kan betala utan att slippa ta lån. Miljonärer­na bryr sig inte heller om att försöka hålla jämna steg med grannen. Det är annars ett väldigt typiskt sätt att skuldsätta sig, enligt Daugs. Bry dig inte om de senaste tekniktren­derna, råder han. ”Så mycket pengar slösas på uppgraderi­ngar i dag”, säger han till CNBC.

3. De har rejält med pengar till oförutsedd­a utgifter

De flesta av Daugs klienter har mellan sex och nio månadslöne­r sparade för att ta till om det kniper en regnig dag. Klarar man inte så många månadslöne­r är det viktiga att komma ihåg att alla medel, även små, är till hjälp den dagen, poängterar han. ”Att ha pengar avsatta när bilen går sönder till exempel, är ett av de första stegen när man ska bygga en stabil ekonomisk grund. Då slipper man ta till dyra kreditkort eller lån”. Har man väl byggt upp ett sådant konto har Daugs klienter ofta pengar som dras automatisk­t varje månad till investerin­gar i aktier eller fonder. Tumregeln är att spara ungefär 20 procent av månadsinko­mst ska gå till sparande, menar han. ”Att lära sig att leva utan 20 procent av lönen är en bra start både för ditt sparande och för dina investerin­gar.”

4. De ser inte bostaden som en investerin­g

En bostad är sällan det första de rika köper, menar Cardone. ”Det finns andra mer säkra investerin­gar än ett hus, tycker jag. Jag äger tre, men jag köpte dem inte innan jag kunde betala kontant för dem”. Att köpa en bostad för uthyrning är däremot en annan femma och ett utmärkt sätt att få pengar att växa, menar Cardone enligt CNBC. Särskilt bra är kommersiel­la fastighete­r där man passivt får vinst och dessa är ofta lättare att sälja än en vanlig bostad. ”När du ska sälja ett hem måste du hitta en köpare som kan se sig själv bo där. När du säljer en lönsam hyresfasti­ghet behöver du bara hitta en köpare som vill göra vinst”. Den typen av passiv inkomst är också något som många av Daugs klienter har, säger han. ”Långtifrån alla har möjlighet att äga flera fastighete­r, men det finns andra sätt att dra in extra pengar som inte kräver mycket av din tid. Att hyra ut ett rum i ditt hus eller din bil till exempel.”

5. De köper gärna för mycket pengar – men till ett bättre pris

Rika människor köper ofta i bulk, enligt Cardone. De gör alltså gärna av med mer pengar vid ett tillfälle om det innebär att de får ett bättre pris per enhet och de dessutom sparar tid på att upprepa samma beställnin­g igen. ”Det här gäller både i arbetslive­t och privat. När jag kan köper jag alltid storpack på sådant som inte har ett utgångsdat­um.”

6. De lägger alla ägg i en korg

Tvärt emot det klassiska rådet om att sprida sina investerin­gar menar Cardone att de rikaste människorn­a ofta går all in och då i sina egna projekt. Först när de börjar tjäna mer pengar kommer de satsa på en bredare aktieportf­ölj och fonder. Elon Musk, en av världens rikaste människor, är ett sådant exempel enligt Cardone. Musk tog alla pengar han tjänade när han sålde sitt första företag och lade på sitt nästa projekt, en banktjänst online som hette X.com. Först när den började dra in pengar började Elon Musk investera i bland annat Spacex och Tesla.

7. De investerar i sitt nätverk

Cardone, som ju i dag är 64 år gammal, säger att det aldrig är någon som investerat i hans företag som inte känt honom. ”Dessutom är de flesta av de fastighete­r jag äger i dag köpta från säljare som valde mig över andra kvalificer­ade köpare, eftersom vi redan kände varandra och de hade förtroende för att jag skulle avsluta affären”. Investera både tid och resurser i att skapa och behålla de rätta kontaktern­a är hans råd.

8. De slösar inte tid på att försöka göra allt själva

Rika människor vet att deras enda verkligt begränsade resurs är tid, enligt Cardone. ”Tid kan du inte köpa mer av så de maximerar sin genom att släppa på kontrollen av alla detaljer och har lärt sig att delegera till kloka personer som vill byta sin tid mot pengar”. Även Daugs klienter tar till hjälp, konstatera­r han. ”Även om de ser till att vara välinforme­rade om sina egna pengar – hur mycket de tjänar, äger och vad deras investerin­gar kostar – så rådgör de med finansiell­a rådgivare”.

9. De nöjer sig inte

En av Cardones vänner har arbetat tätt med några av värdens rikaste människor och när Cardone frågade vad de människorn­a hade gemensamt fick han svaret ”aldrig nöjda”. Ständigt fokus på nästa steg och övertygade om att de alltid kunde göra mer, enligt Cardones vän. ”Det hjälpte dem att tänka större kring framtida affärsidée­r, uppfinning­ar, investerin­gar och annat som ska få förmögenhe­ten att växa”.

 ?? BILD: CARDONE CAPITAL ?? Grant Cardone, författare till fler bästsäljan­de böcker om rikedom, lever idag på inkomstern­a från de 18 företag han startat och 12 000 lägenheter som han äger. Det tog honom 20 år att bli multimiljo­när i dollar, säger han till CNBC.
BILD: CARDONE CAPITAL Grant Cardone, författare till fler bästsäljan­de böcker om rikedom, lever idag på inkomstern­a från de 18 företag han startat och 12 000 lägenheter som han äger. Det tog honom 20 år att bli multimiljo­när i dollar, säger han till CNBC.
 ?? ARKIVBILD: ANDERS YLANDER ?? Investera både tid och resurser i att skapa och behålla de rätta kontaktern­a är Grant Cardones råd.
ARKIVBILD: ANDERS YLANDER Investera både tid och resurser i att skapa och behålla de rätta kontaktern­a är Grant Cardones råd.
 ?? ARKIVBILD: IZABELLE NORDFJELL ?? Rika sätter sig inte i skuld.
ARKIVBILD: IZABELLE NORDFJELL Rika sätter sig inte i skuld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden