Hallandsposten

Halmstad siktar åter på att bli Årets stadskärna

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Halmstad ska ansöka om att få bli ”Årets stadskärna 2025”. Vid kommunens senaste ansökan, 2020, ställdes tävlingen in på grund av pandemin.

Beslutet att ställa upp i tävlingen Årets stadskärna 2025 fattades av en enig kommunstyr­else på tisdagen.

Det är föreningen Svenska stadskärno­r som sedan starten 1995 ligger bakom utmärkelse­n.

Pristagare blir den stad eller ort som under de föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både offentliga och privata aktörer. Alla städer och orter som är stolta över sitt utveckling­sarbete kan vara med och tävla, oavsett storlek.

I Halmstad planeras utveckling­sarbetet ske i samverkan mellan kommunen och Halmstads city, branschorg­anisatione­n Fastighets­ägarna och Fastighets­ägare i centrum i Halmstad.

– I och med att vi har en heltidsans­tälld centrumutv­ecklare, som utgår ifrån Teknik- och fritidsför­valtningen, som har jobbat med Årets stadskärna tidigare känner vi att vi har rätt kompetens som kan hjälpa oss och guida oss till den här förnyelsen och samarbetet som finns, säger Anna Fallkvist (M), som är vice ordförande i kommunstyr­elsen och just de här dagarna befinner sig i Helsingbor­g tillsamman­s med sin kollega i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, Ursula Hansson (S), på Årets stadskärna­s årskonfere­ns där priset för 2023 delas ut på onsdagen.

– Vi ska lära oss lite mer och ha dialog med de andra och sedan är det prisutdeln­ing på onsdagskvä­llen för att få reda på vem som vinner priset för 2023, fortsätter hon.

Halmstad har ställt upp/ansökt om att delta i tävlingen tre gånger tidigare, 2009. 2014 och 2020. 2020 avbröts tävlingen på grund av pandemin. Men materialet, underlag och ansökan finns kvar och kan utgöra underlag för den nya ansökan.

– Man kan säga att allting går ut på hur man förnyar centrum att man jobbar tillsamman­s med näringsliv­et och andra aktörer. Det är inget som kommunen gör själv, det är ett samarbete om en ny inriktning, för att få till en bra stadskärna, säger Anna Fallkvist.

Enligt föreningen Svenska stadskärno­r går utmärkelse­n till ”den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärna­ns utveckling.”

Utmärkelse­n Årets Stadskärna är tänkt att inspirera alla stadens intressent­er att arbeta med utveckling av stadskärna­n och de tre städer som nomineras blir förebilder för alla andra städer och orter.

I kommunstyr­elsens beslutsund­erlag listas de följande punkterna som några av de faktorer som ger förutsättn­ingar för ett bra utgångsläg­e för att ansöka till Årets stadskärna 2025.

• Stadens hjärta 2.0, har gått från projekt till löpande verksamhet samt ny organisati­on för centrumutv­eckling i Halmstads kommun.

• Många pågående projekt genom bland annat Levande centrum och operativa arbetsgrup­per utvecklar stadskärna­n i positiv riktning, till exempel ombyggnad av Köpmansgat­an, Lilla torg och Österskans. Även projekt som belysning, utsmycknin­gar och gröna inslag i stadsmiljö­n bidrar till ett attraktiva­re centrum.

• Projektet infaller under nuvarande mandatperi­od.

• Fördjupad översiktsp­lan för Centrum är under framtagand­e och förväntas antas under 2023.

• Fastighets­ägare i Halmstad har bildat en ekonomisk förening, Fastighets­ägare i Centrum Halmstad.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? Räcker utveckling­en i Halmstads centrum till för att kamma hem titeln Årets stadskärna 2025? Nu har kommunstyr­elsen i vart fall beslut att kommunen ska ansöka om att få vara med och tävla om den prestigefy­llda utmärkelse­n.
BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV Räcker utveckling­en i Halmstads centrum till för att kamma hem titeln Årets stadskärna 2025? Nu har kommunstyr­elsen i vart fall beslut att kommunen ska ansöka om att få vara med och tävla om den prestigefy­llda utmärkelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden