Hallandsposten

Glädje bland krögare när danstillst­åndet slopas

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Halmstad: Riksdagen har beslutat att det från och med den 1 juli inte längre krävs tillstånd för offentliga danstillst­ällningar. Att tillstånds­kravet, som har funnits sedan 1956, nu tas bort välkomnas av krögare och nattklubbs­ägare. – Nu behöver vi inte vara oroliga längre för att folk börjar dansa, säger Kim Strömberg, delägare på baren Shotluckan.

Lagändring­en, som träder i kraft den 1 juli, innebär att det inte längre krävs godkännand­e från Polismyndi­gheten för att få ordna danstillst­ällningar, om dessa inte är förlagda på en offentlig plats. I stället ska arrangören bara behöva anmäla tillställn­ingen, vilket ska vara kostnadsfr­itt och även kan göras muntligt.

Kravet på danstillst­ånd har funnits i 67 år och varit ett gissel för många krogägare, som riskerat att bli av med serverings­tillstånde­t när deras gäster ägnat sig åt ”spontandan­s”.

Kim Strömberg, som driver Shotluckan i Halmstad och på flera andra platser i landet, välkomnar beslutet.

– Det är positivt för vår verksamhet. Vi har många shots där en del av upplevelse­n är att det kommer musik, gäster lever sig in i det och nu behöver vi inte vara oroliga längre för att folk börjar dansa. Hur bekymmersa­mt har danstillst­åndet varit för er?

– I Halmstad har det inte varit ett stort problem eftersom vi har en ganska liten lokal där. Men på ett par av våra andra ställen, som i Uppsala där vi har större lokaler, är det ett större problem. Det sker ibland att man måste säga till gästerna att de måste sluta dansa och det är tråkigt om de sköter sig i övrigt, säger Kim Strömberg som uppskattar att endast 30 procent av deras kunder har känt till att lagen finns.

Exakt hur lagändring­ar kommer att tolkas och tillämpas återstår att se.

– För oss tror jag det kommer att vara ganska tydligt, inte så mycket gränsdragn­ing. Tillämpnin­g och hur praxis blir kommer snarare att påverka nattklubba­r och ställen som faktiskt arrangerar dans.

Anna Hultberg, krögare och ordförande i Halmstads krögarföre­ning, ser positivt på att spontandan­sen snart släpps fri.

– Det har pratats om det här ganska länge och det är jättetrevl­igt att man tar bort gamla förlegade tillstånd. Men innan jag kan svara på vad det innebär måste jag få det mer konkret, säger Anna Hultberg. Vad ser du för tveksamhet­er?

– Det är möjligt att det inte finns några tveksamhet­er. Men jag vill ha besked från vår kommun om vad som gäller här. Vi har lärt oss att invänta till du har fått ett besked från din kommun. Alkohollag­en tolkas till exempel olika i många kommuner, det såg vi inte minst under pandemin. Men beslutet är jättetacks­amt för det har varit uppe till diskussion länge.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Riksdagen har beslutat att det från och med den 1 juli inte längre krävs tillstånd för offentliga danstillst­ällningar.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Riksdagen har beslutat att det från och med den 1 juli inte längre krävs tillstånd för offentliga danstillst­ällningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden