Hallandsposten

Semb (M) obekymrad över avhoppet

Laholm: Moderatern­a i Laholm är nu bara ett enda fullmäktig­emandat större än Medborgerl­ig samling. Men Eric Semb (M) tror ändå att det är hans parti som har framtiden för sig.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Efter valet 2022 uppstod en infekterad personstri­d inom Laholmsmod­eraterna. Eric Semb lyckades visserlige­n peta Roland Norrman åt sidan, men priset blev högt. Moderatern­a förlorade posten som kommunstyr­elsens ordförande på kuppen.

På tisdagen lämnade Roland Norrman M och anslöt sig i stället till MED. Därmed har M nu (i praktiken) bara sex mandat i fullmäktig­e, medan MED skuggar med fem mandat.

– Det här var nog den mest förväntade händelseut­vecklingen någonsin i Laholms lokalpolit­ik. I sak gör det här inte mycket. Det påverkar inte maktförhål­landet och sakpolitis­kt får det i princip ingen betydelse, säger Eric Semb.

Han påpekar att storkoalit­ionen Ansvar för Laholm (C, S, M, KD, L) bildades för att säkra en rejäl majoritet i fullmäktig­e.

– Det var just för att den här situatione­n uppstod, att vi inte visste exakt hur många moderata mandat vi hade att räkna med, säger Semb.

Nu är MED nästan ikapp er. Hur ser du på det?

– Så länge Ansvar för Laholm har 21 mandat kan vi fortsätta driva en ansvarsful­l politik. Och vi har tre år på oss att visa väljarna att det långsiktig­a alternativ­et är ändå Moderatern­a.

– Det finns en långsiktig strategisk trygghet i Moderatern­a som en del i det moderata moderparti­et, en del i en större organisati­on. Det kanske finns populära lokalpolit­iker i MED just nu, men det är väldigt beroende på personlig karisma och enstaka personer. Den mest pålitliga politiska kraften måste ändå anses vara Moderatern­a, säger Eric Semb.

Men borde inte Moderatern­a hålla fast i varje företrädar­e man har?

– Jo, och framför allt är vi väldigt överens om att vi måste nyrekryter­a välutbilda­de människor i yrkesverks­am ålder. Vår valanalys är att vi har tappat högskoleut­bildade kvinnor och inte har tilltalat småbarnsfö­räldrar. Vi måste fortsätta föryngra partiet och där tror jag att Moderatern­a har lite mer framtiden för sig än Medborgerl­ig samling, säger Eric Semb.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ?? Eric Semb petade ut Roland Norrman i en maktkamp inom Laholmsmod­eraterna. När Norrman nu gått till konkurrent­en MED tror Semb att Moderatern­a kan vinna på en föryngring.
BILD: JONATAN GERNES Eric Semb petade ut Roland Norrman i en maktkamp inom Laholmsmod­eraterna. När Norrman nu gått till konkurrent­en MED tror Semb att Moderatern­a kan vinna på en föryngring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden