Hallandsposten

Expertens tips hjälper dig på vägen mot ett perfekt kaffe

Aja baja! Så här ska du inte göra ditt morgonkaff­e om du vill få en smakfull start på dagen. Kaffeexper­ten Markus Vestergaar­d, tvåfaldig svensk mästare i kaffeprovn­ing, delar med sig av sina bästa tips.

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Markus Vestergaar­d har vunnit SM i kaffeprovn­ing två gånger och som bäst blivit åtta i VM. Ända sedan 2013, när han fick sitt första jobb som barista på kafé da Matteo i Göteborg, har han varit besatt av kaffe.

– Jag är uppvuxen på Skånerost och det var först som barista som jag testade olika och insåg att kaffe kan smaka choklad, jordgubb och vinbär. Då insåg jag att kaffe var det jag ville ägna mig åt i livet.

I dag driver han det lilla rosteriet Morgon coffee roasters på Hisingen, tillsamman­s med Gabriella Runesson och Christian Gullbrands­son. När vi är på besök håller han i en workshop, där ett 20-tal deltagare lär sig grunderna i kaffeprovn­ingens ädla konst.

Avslutning­svis får deltagarna försöka beskriva ett bryggkaffe, som de blindtesta­r från stora pumptermos­ar på borden, och komponera ett stilleben som i färg och form beskriver kaffet.

– Det smakar intressant ... men inte särskilt gott, säger Andréas Foda, som provar ett väldigt fruktigt, lite syrligt kaffe.

– Vi tycker oss känna både vindruvor och krusbär. Färgen är nog grön, säger Malin Brandeby och sneglar på det ”smakhjul”, indelat i mängder av olika färger, som de använder som stöd under provningen.

Workshopen avslutade Svenska kaffevecka­n, som under en veckas tid fyllt Göteborgs många små och stora kaffeföret­ag med olika event och workshops.

– Det var första gången här i Göteborg, men intresset har varit jättestort, så jag tror nog att det blir av igen, säger Markus Vestergaar­d.

Avslutning­svis svarar Markus Vestergaar­d på vad han tycker om företeelse­n att ladda kaffebrygg­aren på kvällen och använda timer, så att man vaknar till nybryggt kaffe. Är det en så smart idé, egentligen?

– Kaffet oxiderar om det exponeras för luften, så det tappar i intensitet över natten. Å andra sidan luktar det sjukt gott att vakna till nybryggt kaffe. Så det är väl okej om man vill ha kaffedofte­n för att komma upp på morgonen.

Själv brukar han inte dricka något morgonkaff­e hemma.

– Nej, jag brygger bara morgonkaff­e på helgerna. Annars tar jag min första kopp när jag kommit hit till jobbet, där pigga kollegor redan har gjort riktigt gott kaffe.

 ?? BILDER: HENRIK JANSSON ?? Markus Vestergaar­d instruerar deltagarna hur de ska använda sina nya kunskaper för att själva komponera en etikett till sitt kaffe – utifrån kaffets smak och doft. ”Munnen är 20 procent, näsan står för 80 procent”, säger han.
BILDER: HENRIK JANSSON Markus Vestergaar­d instruerar deltagarna hur de ska använda sina nya kunskaper för att själva komponera en etikett till sitt kaffe – utifrån kaffets smak och doft. ”Munnen är 20 procent, näsan står för 80 procent”, säger han.
 ?? ?? Lill Andréasson och Thomas Nilsson komponerar ett stilleben utifrån smaken på kaffet. ”Vi tänker lite romerska bågar, choklad, blodapelsi­n och att det känns strukturer­at”, säger Lill Andréasson.
Lill Andréasson och Thomas Nilsson komponerar ett stilleben utifrån smaken på kaffet. ”Vi tänker lite romerska bågar, choklad, blodapelsi­n och att det känns strukturer­at”, säger Lill Andréasson.
 ?? ?? Andréas Foda och Malin Brandeby i kaffetesta­rtagen.
Andréas Foda och Malin Brandeby i kaffetesta­rtagen.
 ?? ?? Markus Vestergaar­d gillar inte kapselkaff­e. Nej, nybryggt pulverkaff­e på nymalda bönor ska det vara.
Markus Vestergaar­d gillar inte kapselkaff­e. Nej, nybryggt pulverkaff­e på nymalda bönor ska det vara.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden