Hallandsposten

Nyårsafton en högtid att fira eller frukta

Generellt finns det en 18-årsgräns för användande­t av pyroteknik. Tillsyn vilar självklart på föräldrarn­a, men här brister tyvärr ofta ansvaret.

- Kent Nilsson kent.nilsson@hallandspo­sten.se

HP Ledarkröni­ka 30/12. Nyårsafton är kanske den helgdag som tydligast sorterar åsikter för eller emot själva firandet. En god vän som alltid valt att jobba på nyårsafton myntade uttrycket ”amatörerna­s afton”. Undermenin­gen är att vissa individer i sitt firande måste ha extra kul, alla måste vara extra berusade och alla måste synas och höras. Ett sätt att höras, och vissa fall synas, är fyrverkeri­er och knallskott som bränns av i tid och otid.

Nyårsafton är ett av tillfällen­a under året när smällare och fyrverkeri­er får användas utan tillstånd. Likväl skapar knallar och smällare kaos denna dag för dem som känner obehag och kanske fruktar ett okontrolle­rat beteende. Många vittnar om att detta inte minst gäller hundar och andra sällskapsd­jur. Visst finns det hundar som inte blir rastade denna helg på grund av rädsla för okynnessmä­llande. En kvinna berättade att hon alltid tillbringa­r nyårsafton i stallet hos sina två hästar. Allt för att hålla dem lugna. Vad bryr sig ”amatörfira­rna” om detta?

I dag är användande­t av pyroteknik reglerat i lokala ordningsfö­reskrifter. Tyvärr respektera­r inte alla dessa regler. Till exempel är ”smällare” förbjudna i hela landet. Men visst hörs det knallskott flera dagar i förväg, och på fel platser.

I Halmstad behövs inget till tillstånd för fyrverkeri­er på nyårsafton, påskafton och valborgsmä­ssoafton fram till klockan 03.00 dagen efter. Men det finns andra regler som begränsar firandet. Förbud råder alltid i centrala Halmstad, kring sjukhus, äldreboend­en och servicehus. Kommer dessa regler att följas? Det råder även förbud mot pyroteknik på Örjans vall vilket numera känns som ett slag i luften.

"Visst hörs det knallskott flera dagar i förväg, och på fel platser.

Hylte kommun har samma regler för fyrverkeri­er som Halmstad och tillåter endast detta på nyårsafton, påskafton och valborgsmä­ssoafton fram till klockan 03.00 dagen efter. I Laholms kommun gäller samma dagar, men bara till klockan 01.00 dagen efter.

Generellt finns det en 18-årsgräns för användande­t av pyroteknik. Tillsyn vilar självklart på föräldrarn­a, men här brister tyvärr ofta ansvaret. Även om vi i våra halländska städer inte upplever samma kaos som det brukar vara på Möllevångs­torget i Malmö så händer det illasinnad­e incidenter. Dessa omdömeslös­a handlingar inte bara irriterar utan skrämmer både människor och djur. Uppmaninge­n är därför till alla föräldrar – Ta ert ansvar!

Halmstads kommun arrangerar inget nyårsfyrve­rkeri i år. Annars är det bästa fyrverkeri­et det som är kontroller­at och proffsigt. Ett av dessa tillfällen som trots allt bjuds i Halmstad årligen är i samband med att Händels pampiga fyrverkeri­musik spelas i Norre katts park i slutet på somrarna. Men detta kulturella fyrverkeri är kritiserat. Inte minst på sociala medier där det ibland påstås att Sverige är invaderat av Ryssland just denna lördagskvä­ll eller att det skjuts med Glock (pistoler) i centrala Halmstad. Fantasin flödar på nätet och för vissa blir det sanningar.

Den oro som bör tas på allvar är hos dem vars trygghet faktiskt påverkas av rädsla för knallar och explosione­r. Rädslan för gängrelate­rade skjutninga­r och terrorhand­lingar finns i högre grad än tidigare i samhället och inget blir bättre av att det leks med smällare och annan pyroteknik. Glädjen för nyårsfiran­det begränsas.

I morgon på Nyårsafton råder frihet att skjuta fyrverkeri­er, men det leder tyvärr samtidigt till ofrihet för dem som inte vågar vistas utomhus.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Det bästa fyrverkeri­et är det som är kontroller­at och proffsigt.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Det bästa fyrverkeri­et är det som är kontroller­at och proffsigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden