Hallandsposten

Man gömde pistol – döms till fängelse

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Halmstad: Den 23-årige mannen hade tänkt berätta för polisen om sitt fynd efter semestern – men den halvautoma­tiska pistolen som låg gömd i ett garage hittades vid en husrannsak­an under tiden som han var bortrest. Nu döms 23-åringen till två års fängelse för grovt vapenbrott.

Som H P kunde berätta i går åtalades nyligen en 23-årig Halmstadbo för grovt vapenbrott efter att polisen hittat en halvautoma­tisk pistol, med tillhörand­e magasin och sju patroner, i ett garage. Anledninge­n till att polisen gjorde husrannsak­an i garaget var för att 23-åringens pappa och en bekant till denne hade stoppats och blivit misstänkta för häleri.

När polisen hittade pistolen riktades även de misstankar­na mot pappan och hans bekanta – men när 23-åringen fick höra talas om det hörde han av sig till en advokat för att själv ta på sig skulden.

Under rättegånge­n mot 23-åringen, som hölls under torsdagen i Halmstads tingsrätt, förklarade han att han hade hittat pistolen på Linehed när han var ute och cyklade med några vänner i mitten på augusti i år. Han hade sedan tidigare en utlandsres­a inplanerad någon vecka senare och misstänkte att han skulle bli frihetsber­övad om han hörde av sig till polisen. För att inte riskera att resera semesterpl­anerna gömde han därför pistolen i familjens gemensamma garage.

Under rättegånge­n förklarade han också att han hade tänkt höra av sig till polisen så fort han kom tillbaka från sin resa – men vapnet hittades alltså redan innan han hann komma tillbaka till Sverige.

23-åringen försvarare Maria Powers påpekade under rättegånge­n att 23-åringen varit samarbetsv­illig – genom att erkänna brottet hjälpte han till med utredninge­n. Hon pekade också på det faktum att 23-åringen avbröt sin semesterre­sa något tidigare än planerat för att komma tillbaka till Sverige och göra rätt för sig. Det, tillsamman­s med det faktum att 23-åringen aldrig haft för avsikt att använda vapnet, borde vara grund för att brottet rubriceras som ringa vapenbrott, menade advokaten.

Men tingsrätte­n går på åklagarens linje och rubricerar brottet som grovt. Vapnets är av sådan typ som är lätt att dölja och serienumre­t var bortskrapa­t, vilket enligt åklagaren tyder på att ”vapnet har innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”.

23-åringen döms till två års fängelse för det grova vapenbrott­et. Han är sedan tidigare dömd till skyddstill­syn som ännu inte har verkställt­s, därför lägger tingsrätte­n på en månads fängelse på straffet.

23-åringens pappa och dennes vän som ursprungli­gen greps har avförts från utredninge­n gällande vapenbrott­et – men de båda sitter häktade misstänkta för grovt häleri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden