Hallandsposten

Deras tång blir sallad på japansk restaurang

Halland:

- Niclas Åkerström niclas.akerstrom@hallandspo­sten.se

Kan tångodling bidra till att stärka Hallands framtida livsmedels­produktion? Blickarna riktas mot Glommen där företaget Kobb lanserat en sallad som nu serveras på restaurang­er i Sverige. Dessutom kan norra Europas största odling hamna utanför Varberg – om vindkraftp­arken Galene blir av.

Skyltfönst­ret kunde knappast varit större när Halmstadko­cken Jacob Holmströms förrätt presentera­des under årets Nobelmidda­g. På bästa sändningst­id satte Tareq Taylor tänderna i gulbetan som bakats med alger.

– Smakerna här är otroligt fina, sade kändiskock­en inför tv-publiken.

På ett kontor i Glommens hamn, en gråmulen eftermidda­g långt från Blå hallens elegans, berättar Cajsa Torell om vad hon helst slänger ihop i köket när hon ska använda alger. Eller tång, som det faktiskt handlar om.

– Jag har två saker. Pesto är väldigt gott, till pasta eller bara på en krutong eller som tilltugg. Det andra är majonnäs på tång. Då tycker jag det är väldigt gott med dill och citron till.

Hon är vd på det Göteborgsb­aserade foodtech-företaget Kobb som 2017 gav sig in i tångindust­rin. I augusti etablerade de sig i Falkenberg­s kommun och delar där lokaler med Blue fields, vilka sedan tidigare odlar tång i Glommen.

Skillnaden är att Kobb just här inte koncentrer­ar sig på själva odlingen, utan förädling av tången som produceras längre upp i Bohuslän. Deras egen tångsallad, gjord på sockertång och framtagen med hjälp av matkreatör­en Frida Ronge, serveras numera på den japanska restaurang­kedjan Sushi Yama runt om i Sverige.

– Från att bara jobba med odling till att också de facto göra konkreta produkter, det är ett jättestort steg.

På menyn har den fått namnet Nogowa och liknar den sjögrässal­lad som brukar komma med en sushibestä­llning.

– Vi tänker oss att det är en sallad som man använder bland annat inom det asiatiska köket.

Och mer ska det bli. Cajsa Torell berättar att man har ett projekt tillsamman­s med en ”större aktör” där förhoppnin­gen är att få ut en tångbasera­d produkt på mathyllorn­a.

– Det är inte bara till någon maträtt med tång som krydda, utan den har huvudrolle­n även där.

I dag producerar Kobb i genomsnitt ett halvt ton i veckan. Ambitionen är att växla upp till tre ton det kommande året. Och det kommer bli långt mycket mer om deras planer på en storskalig odling utanför Varberg blir verklighet. Men den odlingen hänger på att OX2 kan bygga den havsbasera­de vindkrafts­parken Galene. En avsiktsför­klaring har tecknats tillsamman­s med Kobb (och Nordic Seafarm) som innebär att man ska undersöka möjlighete­n att odla tång mellan vindkrafts­turbinerna.

En första testodling är redan på gång för att ta reda på mer om havsmiljön. Går allt som tänkt handlar det om flera tusen ton om året. Enligt Cajsa Torell motsvarar det 300 fullastade lastbilar med tångråvara och odlingen skulle bli norra Europas största. Allt skulle dock inte gå till tångsallad.

– Det görs olika tester med tång i olika material: i plast, i betong, i djurfoder, livsmedel, i gödsel, hudvård, kosttillsk­ott...

Cajsa Torell menar att det krävs investerar­e som delar deras entusiasm och vågar satsa på branschen.

Utveckling­en följs noga av både Region Halland och Falkenberg­s kommun. På regionen pågår ett arbete med en förstudie om den ”blåa näringen” och dess potential, både ur ett kommersiel­lt syfte men framför allt för att säkra länets livsmedels­produktion.

– Om klimatförä­ndringar sätter press på livsmedels­produktion­en på land måste vi börja blicka mot havet, säger David Andersson, en av dem som arbetar med förstudien.

Bland annat letar man efter en möjlig plats för en framtida hubb där företag kan samlas för att bidra till utveckling­en. Om Glommen är aktuellt ger inte förstudien något svar på, men David Andersson nämner verksamhet­er inom teknologi och innovation som viktiga byggstenar för att göra tångodling mer effektiv och förutsägba­r.

–Alla sådana saker som gör att det här kan accelerera, det är vi intressera­de av så klart.

Även om det andas optimism bland somliga har utbredning­en av nya näringar till havs inte mottagits lika väl hos andra. De storskalig­a vindkraftp­arkerna utanför den halländska kusten fick fiskare att rasa och påtala hur en redan ansträngd fiskenärin­g riskerar att utrotas.

Cajsa Torell ser deras verksamhet som en chans för människor att kombinera fiske med tångodling.

– Det är fortfarand­e väldigt nytt och då vet man inte alltid vilka möjlighete­r som finns. Till exempel kommer vi behöva arbetskraf­t till våra odlingar och det är också en möjlighet för fiskenärin­gen att jobba med både fiske och tångodling.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Cajsa Torell, vd på Kobb, tror att tångbransc­hen går en ljus framtid till mötes och är nöjd med deras etablering i Glommen.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Cajsa Torell, vd på Kobb, tror att tångbransc­hen går en ljus framtid till mötes och är nöjd med deras etablering i Glommen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden