Hallandsposten

Före detta Sd-toppen ökar på invandring­en

- Anders Holmer

Som politiker i Halmstad var han tidigare högste företrädar­e för ett parti som vill ha så lite invandring som möjligt. Men som företagare har han nästan bara anställt utländsk arbetskraf­t. – Jag har inte ändrat åsikt. Det enda jag varit emot är att folk kommer hit och missbrukar det svenska välfärdssy­stemet – men mina medarbetar­e betalar skatt och sköter sig, säger Fabio Ishaq.

Fabio Ishaq var Sverigedem­okraternas förstanamn i Halmstad fram tills han i början av förra året petades – efter en intern falangstri­d – och startade Halmstads lokala parti.

Med tanke på SD:S kritiska inställnin­g till invandring kan därför en del kanske se det som konstigt att han så konsekvent rekryterar icke-europeiska arbetare till sitt företag i Halmstad.

Fast Fabio Ishaq själv tycker inte det är något konstigt med det.

– Jag har inte vänt kappan efter vinden bara för att jag lämnat SD. Jag anställde folk från Mellanöste­rn på tillfällig­a arbetstill­stånd redan för tio år sedan, säger han.

– Det jag kritiserad­e som SDpolitike­r håller jag fortfarand­e fast vid. Jag ville inte ha hit personer som utnyttjar Sveriges välfärdssy­stem genom att bara leva på bidrag, eller som sysslar med kriminalit­et, fortsätter Fabio Ishaq.

” Jag har inte vänt kappan efter vinden bara för att jag lämnat SD.

– Fast i dag har Sverigedem­okraterna gått för långt och blivit aktivister som tar beslut utan att göra några riktiga konsekvens­analyser.

Medan vi går runt i hans verkstad stannar han och presentera­r oss för olika medarbetar­e som han rekryterat utomlands. En av dem är Azal Alshamani, som kom hit från Irak i slutet av 2014, och som sedan 2020 är svensk medborgare.

– Jag kom hit för att jobba och i dag har jag bil, hus och tre barn som är födda i Sverige, berättar han.

– Sådana som han tar seden dit de kommer – och behövs för att företag som mitt ska kunna leva vidare, menar Fabio Ishaq.

En annan är Adnan Suleiman, även han från Irak, som kom hit för att jobba 2012.

– I dag är min äldste son ingenjör och jobbar på HMS. Hade vi stannat i Irak skulle han förmodlige­n stått på gatan och sålt falafel, säger han och skrattar.

– Alla som jag har anställt har betalat skatt från dag ett. De är betydligt mer produktiva än snittet bland mina forna kollegor inom Sverigedem­okraterna i Halmstad. Många av Sd-politikern­a som sitter i fullmäktig­e har aldrig haft ett fast jobb, hävdar Fabio Ishaq.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden