Hallandsposten

Ovanlig hjort sedd i Gullbranna

Gullbranna: Den vita älgen i Gullbranna­skogen verkar inte vara en älg, utan en hjort. Rita Bjärhov fick en upplevelse när hon under en skogsprome­nad kom närmre det ovanliga djuret. – Det var kul och häftigt, säger hon.

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Rita Bjärhov hade läst i Hallandspo­sten om kvinnan som trodde sig ha sett en vit älg i Gullbranna­skogen på annandagen.

På torsdagen var Rita själv, tillsamman­s med dottern och hunden, ute och fick sig lite frisk luft i samma skog.

Och när hunden fick syn på något och sprang iväg, trodde Rita att hon också sprungit på den vita älgen.

– Men det var ingen älg, jag tror det var en vit kronhjort. Den rörde sig inte som en älg. Den tog inga älgakliv utan rörde sig mer som en häst, säger hon och fortsätter:

– Det var kul och häftigt. Jag har aldrig sett någon vit kronhjort förut. Jag blir glad när jag får möjlighet att ta del av naturen, och dottern blev jätteglad.

Fredrik Widemo vid Sveriges Lantbruksu­niversitet (SLU), tror dock att det rör sig om en vit dovhjort.

– Det är ovanligt. Det är inte ofta man ser en vit dovhjort.

Dovhjorten kommer ursprungli­gen från Mellanöste­rn och har förts in i Sverige i olika omgångar ända sedan 1500-talet. Rent historiskt har det förekommit att dovhjortar getts i gåva mellan olika kungahus, och då har vita och svarta dovhjortar setts som extra exklusiva.

I fångenskap har avel bedrivits vilket resulterat i dovhjortar med olika utseende.

– Det finns fyra olika varianter av dovhjortar, bland annat helt svarta och helt vita. Dovhjorten har ett mer varierande utseende än andra hjortar.

Det finns flera möjliga förklaring­ar till att det springer runt en vit dovhjort i Gullbranna­skogen.

– Den kan ha rymt, släppts ut eller flyttats från ett inhägnat område med dovhjortar. Annars måste det finnas anlag i dovhjortsp­opulatione­n på platsen, säger han och fortsätter:

– Men eftersom det är ett recessivt anlag behöver inte föräldrarn­a vara vita. Det räcker att de båda bär på den recessiva genen.

Rita Bjärhov.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden