Hallandsposten

Rekordmång­a oskyldiga offer för gängens kulor

- Simon Uggla

Aldrig tidigare har så många utomståend­e mördats i misstänkta gänguppgör­elser. Somliga av misstag, men 2023 var också året då föräldrar, syskon och avlägsna släktingar blev lovligt byte i jakt på vedergälln­ing.

2022 ser ut att behålla sin rekordnote­ring med 63 dödsskjutn­ingar jämfört med 53 i år. Men även om färre gravar har behövt grävas så tillhör ovanligt många av dem personer som helt saknar koppling till kriminalit­et.

Så många som var femte – 12 av 53 – som skjutits ihjäl 2023 kan ha saknat koppling till kriminalit­et.

Bland dem finns människor som träffats av förlupna kulor, oskyldiga som misstagits för någon annan eller befunnit sig i sällskap med någon som fått ett pris på sitt huvud.

Men också människor med släktband till kriminella. Mammor, pappor och avlägsna släktingar som mördats enligt en ny logik som anammats i den våldsvåg som tog fart i Stockholm och Uppsala efter julhelgen 2022.

Sprängladd­ningar och skott mot dörrar har inte varit ovanligt. Men trots ett snitt på närmare femtio skjutvapen­mord om året har regelrätta avrättning­ar av anhöriga varit mycket ovanliga – tills nu.

Det börjar den 2 mars när polisen i tv-programmet Efterlyst går ut med namn och bild på en 25-årig man. Han är misstänkt för att ha avlossat skott mot en bostad som tillhör anhöriga till en gängledare.

Några timmar efter sändningen knackar det på dörren till den efterlyste mannens föräldrahe­m i Tullinge söder om Stockholm. När hans pappa öppnar dörren skjuts han ihjäl med flera skott.

Natten därpå dödas två kvinnor i ett misstänkt brandatten­tat mot en lägenhet i Alby i södra Stockholm som enligt flera medier har koppling till en gängkrimin­ell man.

Den 7 september skjuts en kvinna i 60-årsåldern, mamma till en gängledare, till döds i sitt hem i Uppsala-stadsdelen Gränby.

Den 12 oktober tränger en skytt in i en villa i Västberga i södra Stockholm och dödar en man i 40-årsåldern inför dennes fru och barn, som också skadas i dådet. Familjen saknar koppling till kriminalit­et men delar enligt flera medier efternamn med en person som mördaren ville åt.

Natten därpå sker ett liknande attentat mot en villa i Jordbro söder om Stockholm, där två kvinnor skjuts ihjäl. Även denna gång finns barn hemma. I huset bor en man som via släktskap har koppling till en person med en framskjute­n roll i en pågående gängkonfli­kt.

En 16-årig pojke grips kort senare med ett automatvap­en i en taxi. Han misstänks även för mordet föregående kväll.

Utöver morden har en rad anhöriga fått sina hem söndersprä­ngda och skott avlossade mot sina bostäder. Flera medier har rapportera­t om hur anhöriga till grovt kriminella flytt landet av rädsla för att stå näst på tur.

Helt utomståend­e har dödats när torpeder av allt att döma tagit fel adress eller person. Mellan den 20 januari och 27 september skjuts sju personer ihjäl där det enligt polis eller medieuppgi­fter finns misstankar om att offret inte varit måltavla för skotten.

Den 28 september dödas en kvinna i 25-årsåldern när en kraftig sprängladd­ning detonerar vid en villa utanför Uppsala. Bomben tros inte ha varit avsedd för henne.

Enligt TT:S sammanstäl­lning sköts minst tolv utomståend­e ihjäl mellan 2018 och 2022.

Majoritete­n av de ovan nämnda fallen är pågående utredninga­r och frågetecke­n kvarstår, men mycket tyder på att lika många – avsiktlige­n och av misstag – dödats av gängens kulor bara i år. Ännu fler om man räknar in offer för sprängning­ar och brandatten­tat.

 ?? ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? Avspärrnin­gar utanför en villa i Tullinge där två kvinnor sköts till döds i mitten av oktober.
ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Avspärrnin­gar utanför en villa i Tullinge där två kvinnor sköts till döds i mitten av oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden