Hallandsposten

Fakta: Utomståend­e offer 2023

-

Enligt TT:S sammanstäl­lning har minst tolv personer utan direkt koppling till kriminalit­et skjutits ihjäl under 2023. Sammanstäl­lningen grundar sig på uppgifter från polisen och andra medier och gäller misstänkta felskjutni­ngar och mord på anhöriga till kriminella.

Utöver de fem anhöriga som nämns i texten gäller det följande dödsskjutn­ingar:

20 januari: En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i Solna. Mannen saknar koppling till kriminalit­et och enligt åklagaren rör det sig sannolikt om en felskjutni­ng.

11 juni: Fyra personer träffas varav två, en 15-årig pojke och en 43-årig man, dödas när två skyttar öppnar eld i Farsta centrum i södra Stockholm. P3 Krim uppger med hänvisning till källor inom polisen att ingen som träffas har tydliga kopplingar till kriminalit­et.

22 augusti: En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i en bil i Helsingbor­g.

Enligt Helsingbor­gs Dagblad är en teori att mannen misstogs för en gängkrimin­ell släkting som vanligtvis kör samma bil.

12 september: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i ett trapphus i Uppsala. Enligt polisen är han på väg till jobbet och sannolikt inte måltavlan.

21 september: Fyra personer träffas av skott när en gärningsma­n öppnar eld på en pub i Sandviken. Två män i 20- respektive 70-årsåldern dödas. Enligt polisen är det sannolikt bara den yngre mannen som är måltavlan. 27 september: Två män skjuts i Jordbro söder om Stockholm. En av dem, en 23-åring, dör av sina skador. Expressen uppger att mannen saknar koppling till kriminalit­et och att det sannolikt rör sig om en felskjutni­ng. Till TT säger åklagare Åsa Valter att det är en av flera teorier man utreder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden