Hallandsposten

Kvinna misstänks ha försökt skada djur med glasbitar

En kvinna i 75-årsåldern misstänks medvetet ha försökt skada djur med hjälp av degknyten och glasbitar. Under torsdagen upptäcktes hon på bar gärning och sitter nu anhållen.

- TT

– Vi har inlett en förundersö­kning, vi har en misstänkt person och vi håller på att samla in de iakttagels­er som har gjorts av personer på plats, säger åklagare Oscar Campos till TT.

– Hon förnekar brott, hon har gett sin förklaring till det som har hänt, säger han.

Förhör pågår, och polisen uppgav för TT under fredagsmor­gonen att en husrannsak­an gjorts i kvinnans bostad.

– Det har gjorts beslag i ärendet. Vi kommer eventuellt skicka in det på undersökni­ng, bekräftar Campos som inte vill kommentera vad för slags föremål det handlar om.

Det var vid 16-tiden på torsdagen som polisen larmades av en person som uppgav att kvinnan lagt ut föremålen i parken. När inringaren konfronter­ade kvinnan ska hon ha plockat upp föremålen igen. På platsen hittade polisen, utöver föremålen, även glasbitar på marken.

Malmös hundar har sedan 2020 plågats av så kallade ”hundbullar” – bullar med metall- eller glasbitar i. Cirka 160 anmälninga­r om förgöring har rapportera­ts i Malmö sedan januari 2021. Polisen har tidigare beslagtagi­t och lämnat bullar till kriminalte­knisk utredning, men några spår har då inte kunnat säkras.

Dessutom har man tagit hjälp av gärningsma­nnaprofilg­ruppen på Nationella operativa avdelninge­n, Noa. Utöver det har privatpers­oner spanat och försökt kartlägga brotten och kommunen har vädjat på sin hemsida om att den som ser något misstänkt ska larma polisen.

Huruvida kvinnan, som under torsdagen upptäcktes av en privatpers­on, är skyldig till alla är dock för tidigt att säga. Nu tittar man även på om de andra anmälda brotten med hundbullar­na kan höra ihop med det här, uppger åklagaren för TT.

– I nuläget går vi också igenom en hel del tidigare fall.

Att allmänhete­n larmat och agerat får beröm av polisen.

– Det är precis det här som vi har efterfråga­t under alla de år som det pågått och plågat Malmös hundägare. Nu har vi fått in tips som lett till gripande, säger polisens presstales­person Evelina Olsson under fredagsmor­gonen.

Polisen rubricerar det misstänkta brottet som grov förgöring, vilket betyder att någon avsiktligt sprider gift eller annat med avsikt att skada djur eller växter. Om brottet anses vara grovt har det en straffskal­a på minst ett halvår upp till högst sex års fängelse.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Under torsdagen hittades degbitar med glas. Tidigare har bullar som preparerat­s med en metallbit hittats i Malmö, här en bulle som upptäckts under 2023.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Under torsdagen hittades degbitar med glas. Tidigare har bullar som preparerat­s med en metallbit hittats i Malmö, här en bulle som upptäckts under 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden