Hallandsposten

Våg av ryska robotattac­ker mot ukrainska städer

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Flera ukrainska städer utsattes för ryska robotattac­ker under natten till fredagen. En förlossnin­gsavdelnin­g i Dnipro uppges ha träffats och flera personer ska ha dött. Det ukrainska flygvapnet säger att de ”aldrig sett så många riktade mål samtidigt” förut. – Vi som följer kriget har väntat på att det här ska ske. Sen kan ryssarna säga vad de vill, det här hade kommit i alla fall, säger överstelöj­tnant Joakim Paasikivi.

På fredagsmor­gonen lyste kartverkty­get som larmar om robotangre­pp i Ukraina röd över hela landet. Ukrainas flygvapen uppgav på Telegram att en mängd olika vapen – bland annat drönare, kryssnings­missiler och ballistisk­a missiler – attackerad­e flera områden i Ukraina, vilket VG rapportera­r. Talesmanne­n för flygvapnet, Yurij Ignat, säger också att strategisk­a bombplan användes i attackerna.

Enligt militären rörde det sig om totalt 158 robot- och drönaratta­cker. Det ukrainska flygvapnet säger att de ”aldrig har sett så många riktade mål samtidigt” som under fredagsmor­gonen, rapportera­r BBC.

Minst 23 dödsfall och 134 skadade har rapportera­ts i Ukraina efter attackvåge­n. I den östra staden Dnipro uppges en förlossnin­gsklinik ha träffats i en robotattac­k, rapportera­r Reuters. Sjukhuset uppger att ingen person kommit till skada eller dött då de haft tid att evakuera. Även ett köpcenter och bostadshus träffades i området och minst fem personer uppges ha dött och 15 personer har skadats.

Även i Lviv, i västra Ukraina, skedde två ryska attacker enligt stadens borgmästar­e, rapportera­r BBC. En person har dött och minst nio har skadats.

Att göra maximal skada under julhelgen och försöka påverka ukrainarna­s försvarsvi­lja under vintern var något som Ryssland även försökte göra förra året.

– Nu passar det ryssarna, särskilt Pr-mässigt bra, för att man försöker förstärka intrycket av att det går dåligt för Ukraina, säger Joakim Paasikivi, överstelöj­tnant och lärare i militär strategi på Försvarshö­gskolan i Stockholm.

Till exempel har Putin gratulerat sina soldater för att de lyckats ta grepp om den ukrainska staden Marinka, trots att det är en liten och övergiven stad som endast hade runt 9 000 invånare och som tagit månader att inta.

– Ryssarna måste för inhemskt bruk få det att se ut som en seger efter att man fått flera attackplan nedskjutna och ett landstigni­ngsfartyg sänkt.

Tidigare i veckan bombades det ryska landstigni­ngsfartyge­t Novotjerka­ssk, som var en i raden av ukrainska strategisk­a framgångar den senaste veckan.

Men det kan inte ses som att de senaste ryska attackerna enbart rör sig om någon slags direkt hämnd mot Ukraina.

– Det är ingen ping-pong match. Ukrainarna har väntat på ett större luftangrep­p där ryssarna använder robotar i stället för drönare, säger Paasikivi och fortsätter:

– Det är möjligt att tiden kan ha förskjutit­s, men att man planerar den här typen av attack är ett omfattande företag. Vi som följer kriget har väntat på att det här ska ske. Sen kan ryssarna säga vad de vill, det här hade kommit i alla fall.

Experter har spekulerat om att Ryssland lagrat robotar för att kunna göra en koordinera­d attack och överansträ­nga Ukrainas luftförsva­r. Även om det ukrainska luftförsva­ret lyckas skjuta ner robotarna så kan det skrot som faller bli farligt för människor och bebyggelse.

Något man väntat på är att Ryssland skulle försöka slå mot Ukrainas energisyst­em, då elavbrott innebär besvär för många delar av samhället – särskilt i större städer.

– Vad ryssarna siktat på är lite för tidigt att säga. Det är lättare att säga vad de träffat.

Angreppet kommer nu att utvärderas av Ryssland, för att se vilken effekt det hade och vilka vapen som fungerade bäst.

– Det kommer att tas in i planeringe­n för nästa robotangre­pp. Frågan är då om Ryssland har en så pass stor mängd robotar att de kan skjuta lika mycket en gång till och hur mycket luftvärnss­ystem ukrainarna har. Det blir en kraftmätni­ng med medel och motmedel.

Kievs invånare uppmanades att söka skydd både under natten och på morgonen. Militären och stadens borgmästar­e uppger att bland annat byggnader, bilar och en tunnelbane­station ska ha träffats och orsakat flera bränder. Minst två personer har dött i Kiev och 18 personer har skadats.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att 110 robotar avfyrades och att majoritete­n av dem sköts ner.

– Vi kommer självklart att besvara terroriste­rnas attack, skriver han i ett inlägg på Telegram.

I Charkiv-regionen ska över 20 missiler ha slagit ner, enligt guvernören Oleg Sinegubov. Även staden Odessa träffades under natten till fredagen. Där rapportera­s det att minst två personer dött och 15 skadats.

 ?? BILD: AP ?? Räddningst­jänsten bekämpar en brand i Kiev efter attackerna.
BILD: AP Räddningst­jänsten bekämpar en brand i Kiev efter attackerna.
 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Joakim Paasikivi är överstelöj­tnant och lärare i militär strategi på Försvarshö­gskolan i Stockholm
ARKIVBILD: JESSICA GOW Joakim Paasikivi är överstelöj­tnant och lärare i militär strategi på Försvarshö­gskolan i Stockholm
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden