Hallandsposten

HBK:S ekonomi har hängt på slak lina de senaste tolv åren

- Kommuninvå­nare med intresse för ärlig ekonomi

Sport. Det är många i Halmstad som reagerar med viss upprördhet och förvåning mot att Halmstad BK (HBK) ännu inte har reglerat sitt hybridlån från Halmstads kommun från 2012. Hur kan HBK låta bli med att betala ett lån under tolv år till sin viktigaste affärsrela­tion och samarbetsp­artner?

Bakgrund. HBK har under många år varit underfinan­sierat. Det blev extra akut under 2012 då det egna kapitalet var förbrukat och negativt eget kapital. Med negativt eget kapital godkänns inte elitlicens, utan risk finns för nedflyttni­ng i seriesyste­met. HBK fick ihop tre stycken ”hybridlån”, 5 miljoner kronor från Halmstads kommun och ytterligar­e två hybridlån på 2,4 och 3,5 miljoner kronor från HBK närstående företag och personer, totalt 10,9 miljoner kronor.

Lånen var räntefria och utan begränsad löptid. De skulle betalas tillbaka till långivarna när HBK ville och kunde. Underförst­ått var ändå att långivarna ville ha tillbaka sina pengar. Lånen togs inte upp som skuld i HBK:S balansräkn­ing utan har redovisats som ökat eget kapital. Allt är uppgifter från HBK:S årsredovis­ningar.

Jag har följt fotbollens ekonomi under många år och då inte bara HBK. Jag är inte lika förvånad över att

HBK:S ekonomi är ämne för insändaren.

HBK inte reglerat lånet till kommunen. HBK har helt enkelt inte (undantag har funnits) haft de pengar som varit nödvändiga för återbetaln­ing. HBK har under de senaste tolv åren balanserat det egna kapitalet på slak lina, 2 till 3 miljoner kronor i eget kapital (tack vare hybridlåne­n) egentligen minus, mer än 5 miljoner varje år och i så fall ingen elitlicens. Utan ovan nämnda ”hybridlån” har HBK bara klarat positivt eget kapital ett år, 2017, plus 8,6 miljoner kronor (inklusive hybridlån). 2017 var det året Sead Haksabanov­ic såldes för 40 miljoner kronor. HBK betalade 2017 tillbaka ett hybridlån på 3,5 miljoner kronor.

Jag har vid många tillfällen hört frågan varför HBK inte tar ett banklån och reglerar sin skuld till Halmstads kommun. Det finns säkert någon bank som kan/vill låna ut pengar till HBK, säkerhet krävs. Det blir då andra villkor, ränta och avbetalnin­g på lånet. Problemet är att ett nytt lån för att betala ett befintligt lån är rena Lyxfällan. Ett nytt lån på 5 miljoner innebär pengar i kassan och 5 miljoner som skuld i balansräkn­ingen. Betalning till Halmstads kommun, 5 miljoner från kassan, minskad likviditet på 5 miljoner och 5 miljoner i minskat eget kapital på balansräkn­ingen. HBK måste arbeta in pengarna,

BILD: ROGER LARSSON

nya lån är inte lösningen.

Med den info som i dag finns tillgängli­g uppskattar jag att HBK kan redovisa ett ekonomiskt resultat för 2023 på cirka 5 miljoner kronor. Vilket innebär ett eget kapital på 3,3 (2022) plus 5,0 = 8,3 miljoner kronor. Alltså något högre än hybridlåne­n som är 7,4 miljoner kronor. Vi får se hur HBK agerar med dessa pengar.

Hur ser utveckling­en ut framöver för HBK, efter tolv år med underfinan­siering, med två år med positivt eget kapital av egen kraft. Övriga tio år har hybridlån räddat det positiva egna kapitalet och elitlicens­en. Vågar Halmstads kommun inför framtida investerin­gar tro och lita på att HBK klarar sina framtida åtaganden och ekonomi? Var 2017 och 2023 bara ett hack i den tolv år långa sorgliga ekonomiska utveckling­en?

” Vågar Halmstads kommun inför framtida investerin­gar tro och lita på att HBK klarar sina framtida åtaganden och ekonomi?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden