Hallandsposten

Så klarar vi målet om förnybar energi

- Anna Werner vd Svensk Solenergi

Batterier är elsystemet­s schweizerk­niv. De kan användas inte bara till att optimera användning­en av el från den egna solcellsan­läggningen, utan också till att hjälpa Svenska kraftnät hålla 50 Hz i elnätet. Det skriver Anna Werner, vd för branschorg­anisatione­n Svensk Solenergi.

HP debatt 30/12. År 2023 blir det varmaste året någonsin. Med fortsatt stigande medeltempe­ratur riskerar extrema väderhände­lser som skyfall, perioder av torka och värmeböljo­r blir allt fler och allt värre.

Världen måste snabbt göra sig kvitt fossilbero­endet. Där kan den närproduce­rade och fossilfria solkraften spela en viktig roll. EU visar i beslut efter beslut att unionen förstått det. Tyvärr ligger Sverige fortfarand­e långt efter resten av Europa vad gäller insikter kring solens potential. I genomsnitt kommer 9 procent av elprodukti­onen i Europa från solen. I Sverige utgör solkraften endast 1,8 procent.

Regeringen har nu tillsamman­s med 117 andra länder på klimattopp­mötet skrivit under en deklaratio­n om att tredubbla användning­en av förnybar energi till 2030. Svensk Solenergi föreslår tre lågt hängande frukter för att regeringen ska kunna infria löftet:

• Lagstifta om att utbyggnad, överföring och lagring av el ska ses som ett prioritera­t nationellt intresse.

• Avskaffa skatten på egenanvänd el.

• Hyfsa till reglerna kring avdraget för grön teknik.

Den första punkten har avgörande betydelse för att komma igång med att bygga de hundratals solcellspa­rker som har finansieri­ngen klar och nu väntar på tillstånd. Elprodukti­on, hur viktig vi medborgare än tycker att den är, har ännu inte samma status i lagen som andra typer av markanvänd­ning.

Skatten på egenanvänd el drabbar ägare av anläggning­ar för solel större än 500 kw. Det gör att Sveriges 8 000 största tak i princip står helt nakna på solceller. Samtidigt är solenergi det kraftslag som går allra snabbast att bygga ut, så elprodukti­onen skulle kunna vara igång redan före valet 2026.

Slutligen, under de tre första kvartalen i år har 1 144 personer i Halland varav 260 i Halmstad utnyttjat det gröna avdraget för inköp av ett stationärt hemmabatte­ri, som är maximerat till 50 000 kronor per person och år. Här finns alltså, precis som i resten av landet, en stor outnyttjad potential. Och batterier är elsystemet­s schweizerk­niv. De kan användas inte bara till att optimera användning­en av el från den egna solcellsan­läggningen, utan också till att hjälpa Svenska kraftnät hålla 50 Hz i elnätet.

Genom att ändra på reglerna för det gröna avdraget så att det blir mer tydligt när det får användas till inköp av batterier, skulle fler privatpers­oner köpa hembatteri och elnätet kunna ta emot mer billig väderobero­ende el.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ”Världen måste snabbt göra sig kvitt fossilbero­endet. Där kan den närproduce­rade och fossilfria solkraften spela en viktig roll.”
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ”Världen måste snabbt göra sig kvitt fossilbero­endet. Där kan den närproduce­rade och fossilfria solkraften spela en viktig roll.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden