Hallandsposten

Gott nytt år och god fortsättni­ng

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se

Hej Alexandra Zazzi, Du som hela tiden skriver om mat och dryck. Kan du svara på detta? Kan man använda vanligt mjöl till allt? Eller måste man ha olika sorter hemma och iså fall vilken sort är bäst? Jag tycker att det är besvärligt att hålla reda på olika påsar. Och vilket mjöl är det bäst att panera med? Min mamma blandade alltid mjöl och ströbröd när hon panerade fisk men det ser jag aldrig i recept nuförtiden. Är det helt fel? Tack på förhand för svar Vänliga hälsningar Astrid Ericsson

Hej Astrid, Tack för din fråga. Om man bara ska ha en sorts mjöl hemma för att tillgodose de flesta behov skulle jag troligen välja det vanligaste, det vill säga vetemjöl. Med vetemjöl kan man baka kakor och bröd, göra pannkakor, reda såser, panera mm. Jag personlige­n gillar dock lite fler sorter, rågmjöl, mandelmjöl, durumvete och majsmjöl måste få tränga ihop sig i mitt skafferi. Och ska jag vara riktigt ärlig finns några sorter till, men jag är matgalen så jag har nog fler sorter än de flesta. När det gäller panering så har jag aldrig provat att blanda mjöl och ströbröd, men jag kan tänka mig att man får en lite tjockare, degigare panering på sin fisk, som kan dra åt sig lite mer stekfett och därför blir mindre krispig. Däremot har jag blandat riven ost eller olika grovlek på ströbröd i det sista steget på paneringen, att blanda pankoströb­röd och vanligt ströbröd ger krispigt och flikig panering.

Traditione­llt brukar man använda mjöl som ett första steg vid en dubbelpane­ring, alternativ­t ensamt vid en enkelpaner­ing. Här kommer en snabb förklaring för att reda ut begreppen.

Enkelpaner­ing, man vänder sin råvara (fisk, kött, ost eller grönsak) i EN typ av panering, det kan vara olika sorters mjöl, ströbröd, hackade nötter, riven ost mm.

Dubbelpane­ring, man torkar av råvaran med papper, vänder i mjöl, sedan i lätt vispat ägg och sist i ströbröd eller annat gott. Dubbelpane­ring brukar man använda på råvaror där en enkelpaner­ing har svårt att få fäste eller där man önskar en tjockare panering.

Andra saker att panera med är kokosfling­or, fint hackade frön, havregryn, kli, krossade cornflakes med flera.

Tänk på att hålla varmt men inte för hett i pannan (paneringen kan brännas) och att ha lagom med fett när du steker, blanda då gärna smör och olja. Du kan även fritera i het olja eller i airfryer, lite olika tekniker.

Hoppas detta var svar på din fråga.

Hej Zazzi, Tips på ett veganskt drinktillt­ugg till nyår? Hälsningar Tove

Hej Tove, Det finns massor av godsaker att njuta av utan att det behöver vara några animaliska produkter i dem. Kör soltorkade tomater, basilika och solrosfrön i en matberedar­e till en kräm och bred ut på brödsnitta­r.

Köp hem färdig smördeg (kolla att den är smörfri, namnet till trots är de flesta köpesmörde­garna utan smör), skär ut små fyrkanter, lägg/tryck på rödlök, skivad färsk fikon, några droppar lönnsirap och valnötter och baka av i ugn 225 grader i 10-12 minuter tills de fått färg.

Och mitt sista tips, är en av mina senaste favoriter, friterat rispapper med topping. Jag gör dem även med lax och andra godsaker men de är magiska med de flesta fyllningar.

Köp hem rispapper, fritera i olja. Oljan skall vara het, 170-180 grader. Bryt pappret i mindre bitar och fritera 8-10 sekunder till det sväller, blir vitt och krusar sig, låt rinna av på hushållspa­pper.

Fyll med röror efter smak. En vegansk favorit hos mig är mexikansk topping med tärnad avokado och pico de gallo (fint tärnad salsa med lök, tomat, chili, koriander, lime).

Gör dem allt eftersom gästerna anländer så att de inte mjuknar.

Gott nytt år på Er allesamman­s!

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Skivade fikon passar utmärkt till smördegssn­ittarna.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT Skivade fikon passar utmärkt till smördegssn­ittarna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden