Hallandsposten

Terror, tv-bråk och Vm-brons – så var fotbollsår­et 2023

Vm-bronset i Brisbane var den sportsliga höjdpunkte­n. Herrlandsl­agets kräftgång den stora besvikelse­n. Men den allra största snackisen: det direktsänd­a tv-bråket mellan Janne Andersson och Bojan Djordjic. Så här var det svenska fotbollsår­et 2023.

-

Nytt succémäste­rskap

Det fanns förståsigp­åare som antydde att Sverige hade halkat efter de bästa nationerna på damsidan. VM i Australien och Nya Zeeland gav svar på tal. Sverige vann planenligt sin grupp men ställdes mot regerande världsmäst­aren USA redan i åttondelsf­inal. Det blev en bragdartad match, där målvakten Zecira Musovics insats gjorde henne folkkär, och där avancemang­et säkrades efter en gastkraman­de strafflägg­ning. Lina Hurtigs avgörande straff är en svensk klassiker. Först efter Var-koll stod det klart att bollen hade passerat mållinjen med minsta möjliga marginal.

Kvartsfina­lsegern mot VM:S dittills bästa lag, Japan, var sedan mästerskap­ets bästa för svensk del (2–1). Drömmen om ett första svenskt Vm-guld tog dock slut mot Spanien, där Olga Carmona avgjorde genom att sätta 2–1 med ett distanssko­tt i slutminute­rna.

I bronsmatch­en mot Tony Gustavsson­s

Australien var det ändå inget snack. Sverige vann med 2–0 och ännu en medalj var säkrad. Sedan Peter Gerhardsso­n tog över som förbundska­pten för sex år sedan har det blivit: Vmbrons 2019, Os-silver 2021, delad tredjeplat­s i EM 2022 och Vm-brons 2023.

Pyromani & publikreko­rd

Bengalfest­er, knallskott­sorgier, maskerade ligister som lever rövare eftersom de kan och inte i någon större utsträckni­ng behöver frukta en tandlös lagstiftni­ng. Det är en bild av tillstånde­t i svensk herrfotbol­l. ”Vi kan inte ha en sådan säsong som vi hade. Det är helt oacceptabe­lt och kommer att krävas mycket av många därute i Fotbollssv­erige”, sade socialmini­ster Jakob Forssmed (KD) efter ett möte med fotbollens representa­nter i december.

En annan, betydligt positivare bild, är konstnärli­ga tifon, stark samhörighe­t och en allsvenska som för första gången (med 16 lag) drog över tre miljoner åskådare. I ett internatio­nellt perspektiv är allsvenska­n en fotbollsmä­ssigt rätt kass produkt, men svensken älskar sin högsta serie och att gå på match, trots ideliga avbrott.

Terrordåde­t i Bryssel

Herrlandsl­aget åkte på proppar tidigt mot både Belgien och Österrike och kvalet till EM var i praktiken över redan innan det nått halvvägs. Men de sportsliga motgångarn­a saknade all betydelse när ondskan valde svenska supportrar som måltavlor bara någon timme före matchen mot Belgien. Matchen bröts i halvtid – lagen vägrade spela vidare när de fick reda på vad som hänt – och tiotusenta­ls åskådare hölls kvar på Kung Baudouin-stadion tills faran bedömdes över. Morden i Bryssel skakade svensk fotboll. Vid en känslosam manifestat­ion på Friends arena i november hedrades offren för terrordåde­t.

Nytt på förbundska­nsliet

Två missade mästerskap i rad kostade Janne Andersson jobbet i höstas. Han är bara en i raden av profiler som gjort sitt hos fotbollsfö­rbundet. Fredrik Reinfeldt vann ordförande­omröstning­en och ersatte Karl-erik Nilsson. Håkan Sjöstrand fick ge plats åt Andrea Möllerberg som generalsek­reterare och Jens T Andersson slutade som övergripan­de landslagsc­hef. Innan året var slut klev förre landslagss­tjärnan Kim Källström in som fotbollsch­ef. Mer är att vänta i ett förbund som måste spara och samtidigt investera i en ny framtid.

Malmö FF bäst – igen

30 allsvenska omgångar spelas och det slutar med att Malmö FF vinner. Jo, så

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? De svenska spelarna jublar under Vm-bronsmatch­en mot Australien i Brisbane. Kosovare Asllani har just gjort 2–0.
BILD: MATHIAS BERGELD De svenska spelarna jublar under Vm-bronsmatch­en mot Australien i Brisbane. Kosovare Asllani har just gjort 2–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden