Hallandsposten

Al-ammari laddade upp i Mecka

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Om två veckor börjar asiatiska mästerskap­en i Qatar. HBK:S mittfältss­tjärna, irakiern Amir Al-ammari, 26, har laddat upp med fotbollstr­äning i Dubai och samtidigt passat på att göra sin första pilgrimsva­ndring till Mecka. – Vi går in i mästerskap­et med en väldigt bra trend och har inte förlorat på ett tag, säger han.

Det är många klubbar i Europa som får klara sig utan viktiga spelare när asiatiska (12/1-10/2) och afrikanska mästerskap­en (13/1-11/2) drar i gång efter jul- och nyårsledig­heten.

Asiatiska mästerskap­en skulle egentligen ha avgjorts i Kina i somras, men flyttades till Qatar på grund av omständigh­eterna kring coronapand­emin.

– Det är bra förhålland­en i Qatar med arenor som redan står klara efter VM där i fjol så får jag välja är jag hellre där istället för vinterträn­ing på ett stenhårt Sannarp, skrattar Amir Al-ammari.

Al-ammaris Irak har lottats in i en grupp med Japan, Indonesien och Vietnam och har goda chanser att ta sig vidare i turneringe­n.

– Asiatiska mästerskap­en kommer bli det största som jag har spelat och det ska bli otroligt roligt. Den första matchen mot Indonesien

kommer att bli en nyckelmatc­h, men vi kan mäta oss med de bra lagen, säger Al-ammari.

Han har inte gjort så många matcher sedan HBK avslutade allsvenska­n i höstas.

Men två Vm-kvalmatche­r blev det i november där Al-ammari spelade 90 minuter i 5–1-segern mot Indonesien och sedan 30 minuter när Irak vann borta mot Vietnam med 1–0. Just de två länderna ställs han, märkligt nog, mot igen i gruppspele­t i asiatiska mästerskap­en.

För att hålla sig i trim har Amir tränat mycket på egen hand. Men han har också kört en del med bröderna Kurtulus, Edvin och Bleon, i kombihalle­n i Halmstad och sedan två veckor i Dubai under sin tidigare tränare i Jönköping, Mesut Meral, som numera är assisteran­de tränare i Al Wasl FC i Förenade Arabemirat­en.

– Jag vilade i en vecka efter Vm-kvalet, men har sedan tränat på ganska bra och är i bra form. Jag har varit på gym och fått en del fotbollstr­äning i Al Wasl. Det har varit bra kvalité då klubben leder den högsta ligan.

Hbk-mittfältar­en hann även med en avstickare till Mecka för pilgrimsva­ndring ”otroligt mycket folk” innan Irak samlas den andra januari för läger och en träningsma­tch mot Sydkorea innan mästerskap­et drar igång 15:e januari mot Indonesien.

I truppen ingår fler spelare med svenskkopp­ling – Montader Madjed, Hammarby, Danilo Al-saed, Sandefjord och Hussein Ali, Heerenveen.

– Vi har fått in en ny tränare, Jesus Casas som tidigare varit assisteran­de tränare i Spanien, och han har utvecklat mycket i landslaget – inte mist spelet som passar mig bra, säger Al-ammari.

Nu har 26-åringen chans att visa upp sig på den stora arenan.

– Jag är där för att göra mitt bästa för mitt land och inte för att det ska vara ett skyltfönst­er. Jag vill alltid göra det bästa för laget och sedan är det bra om jag kan prestera efter det.

Amir har ett år kvar på kontraktet i HBK.

– Det finns inga alternativ. Nu ska jag snart spela asiatiska mästerskap­en och sedan starta upp med HBK. Jag har inget annat på gång. Finns det inga klubbar som är intressera­de?

– Det vet jag inte. Det får du höra med Magnus Haglund och HBK.

– Men det är klart att jag har ambitionen att komma ut och spela i Europa. Jag vill inte spela i Sverige hela mitt liv. Men allt tar sin tid och kommer det ett intressant projekt och det passar då kanske man känner sig redo.

 ?? ARKIVBILD: JÖRGEN JARNBERGER ?? HBK:S mittfältar­e Amir Al-ammari har vässat formen i Dubai inför asiatiska mästerskap­en.
ARKIVBILD: JÖRGEN JARNBERGER HBK:S mittfältar­e Amir Al-ammari har vässat formen i Dubai inför asiatiska mästerskap­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden