Hallandsposten

Fyra toppchefer om råden de hade velat ge sig själva som 20-åringar

- Anna-karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Juriststud­ier för sakens skull, öppna hotell i Danmark – och ingenting. Vi har frågat fyra välkända toppchefer om misstagen de lärt sig mest av, vad de ångrar i sina framgångsr­ika karriärer och vilket råd de givit sitt 20-åriga jag.

lAndreas Andersen, vd, Liseberg

Vilket karriärsrå­d skulle du ge ditt 20-åriga själv?

– Man ska följa sin magkänsla och hjärtat, och inte fundera alltför mycket. Jag tror inte på att planera så mycket, speciellt inte när man är 20, utan försöka hitta något som man tycker är roligt och brinner för. Det är det viktigaste. Det gjorde jag inte själv. Jag läste juridik och det var ett stort misstag, även om jag har haft nytta av det sen.

Vilket misstag har du lärt dig mest av?

– Det var nog att jag började studera bara för att studera. Nu blev det bra till slut, men man ska verkligen känna efter och det lärde jag mig av det. Att inte vara för mycket i huvudet.

Vad ångrar du?

– Jag sa upp mig 2019 från Liseberg och åkte hem till Danmark, och det ångrade jag. Men jag lärde mig också mycket där, och det var precis det att känna efter – vad är det man brinner för, vad är det som driver mig – så det var också en väldigt lärorik och fin upplevelse till slut.

Petter Stordalen, ägare och grundare av Strawberry Group (tidigare Nordic Choice Hotels)

Vilket karriärsrå­d skulle du ge ditt 20-åriga själv?

– Den bästa investerin­gen du kan göra är den i dig själv, i utbildning och i att lära dig. Det viktigaste på vägen är att bygga tillit till människorn­a du möter. Always be nice to a stranger – många av dem du möter på vägen upp, har du kanske behov av på vägen ner. Hade jag själv vetat det som 20-åring hade kanske mitt liv blivit något enklare och alla fel jag gjort betydligt färre.

Vilket misstag har du lärt dig mest av?

– Det är så många i mitt liv att jag inte vet var jag ska börja ... Det är inget misstag kanske, men det jag ofta tänker på är att farsan aldrig fick se att det blev bra till slut. Han blev sjuk och dog alltför tidigt och fick inte se allt han lärt mig. Det var han som gav mig jordgubbef­ilosofin* och hade varit väldigt stolt över att veta att det blev hotell och att namnet till slut blev Strawberry. Och så har jag gjort misstaget att gå in i Danmark. Där har jag gjort många misstag, men det lär man sig av. Och jag kom tillbaks – jag ger mig aldrig.

Vad ångrar du?

– Jag är sådan som person som inte ångrar något – ingen kan ändra på det som skett eller de misstag jag gjort. Jag ångrar inte mitt första äktenskap för jag fick 15 fantastisk­a år, eller mitt andra även om det också tog slut. Jag slutade inte tro på kärleken. Jag är relativt optimistis­k av naturen.

*Jordgubbef­ilosofin handlar enligt Stordalen om att göra det bästa av situatione­n och lägga sin tid på det man kan göra någonting åt. I intervjuer har han berättat hur han som ung jordgubbsf­örsäljare klagat för sin pappa Knut om att konkurrent­ernas jordgubbar var mycket större. Pappa Knut ska då ha sagt “Sälj de jordgubbar du har för de är de enda du kan sälja”.

Susanne Ehnbåge, vd Stockmann och Lindex

lVilket karriärsrå­d skulle du ge ditt 20-åriga själv?

– När jag ser tillbaka på mig själv så var jag som en svamp och sög åt mig allt, såväl kunskap som råd och gav järnet. Mitt råd är att försöka ta situatione­n med lite mer ro och ta tid för att testa på många olika saker och inte vara stressad över

BILD: JONAS LINDSTEDT

att göra karriär. Ett annat råd är att inte vara rädd för att kavla upp ärmarna och att komma ihåg att även mindre roliga uppgifter i slutändan kan vara mycket betydelsef­ulla och lärorika.

– En annan viktig del är att omge sig med bra ledare och att vara i miljöer där bra ledarskap prioritera­s. Jag är glad över att jag har fått chansen att testa på många olika saker och att jag haft chefer som gett mig förtroende och satsat på mig. Jag tror att förmågan att kunna leda – oss själva såväl som andra – är en förutsättn­ing för att kunna agera i vår omvärld i dag, där det krävs att vi både är agila och tvärfunkti­onella för att kunna leverera på vår strategi. Jag hoppas att jag också kan sprida detta förhållnin­gssätt vidare. Vilket misstag har du lärt dig mest av?

– Jag ser det inte som misstag. Det är hela tiden ett konstant lärande och så länge man utvärderar löpande så är det värdefullt.

Vad ångrar du?

– Jag har haft fint stöd genom hela mitt arbetsliv. Jag fokuserar snarare mer in i framtiden, men självklart bär jag med mina erfarenhet­er.

Ödgärd Andersson, vd för Zenseact

Vilket karriärsrå­d skulle du ge ditt 20-åriga själv?

– Jag tror inte mitt 20-åriga jag skulle ha lyssnat på mina karriärsrå­d, men jag är väldigt glad att jag hamnade i en bransch som genomgick stor förändring. Förändring och transforma­tion innebär att många nya möjlighete­r öppnar sig och det är en perfekt miljö för att lära sig nya saker och få många chanser till nya karriärväg­ar. Vilket misstag har du lärt dig mest av?

– Det har nog hunnit bli några genom åren. Om man vill jobba med teknik i framkant och lösningar som aldrig gjorts förut så är det oundviklig­t så att vissa saker kommer att gå bättre och andra sämre. Då gäller det att lära sig både av det som går bra och dåligt och bli bättre nästa gång. Vad ångrar du?

– Jag tycker inte ånger är så hjälpsamt. Jag försöker göra mitt bästa med den informatio­n som finns i varje läge och behandla människor med respekt, och då tjänar det inte så mycket till att ångra sig. En lärdom är kanske att när man väl kommit fram till att man behöver agera så är det oftast bäst att agera direkt.

 ?? ARKIVBILD: MARIA STEÉN ?? Petter Stordalen och Lisebergs vd Andreas Andersen på gemensam presskonfe­rens med anledning av att Stordalen ska bygga nytt hotell vid just Liseberg.
ARKIVBILD: MARIA STEÉN Petter Stordalen och Lisebergs vd Andreas Andersen på gemensam presskonfe­rens med anledning av att Stordalen ska bygga nytt hotell vid just Liseberg.
 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Ödgärd Andersson vd för Zenseact, ett av Sveriges största Ai-bolag.
BILD: OLOF OHLSSON Ödgärd Andersson vd för Zenseact, ett av Sveriges största Ai-bolag.
 ?? ?? Susanne Ehnbåge, vd på Lindex och Stockmann.
Susanne Ehnbåge, vd på Lindex och Stockmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden