Hallandsposten

Kontroller kostar en miljon mer än de drar in

Halland: Under 2023 har Hallandstr­afiken genomfört externa biljettkon­troller på bussar och tåg till en kostnad på 1 700 000 kronor. Det har dock bara utfärdats tilläggsav­gifter på drygt 650 000 kronor.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Från början av 2023 fram till och med november har Hallandstr­afiken genomfört 33 277 externa biljettkon­troller på bussar och tåg i länet. Kontroller­na har resulterat i 491 tilläggsav­gifter som har inbringat drygt 650 000 kronor. Samtidigt har biljettkon­trollerna kostat över 1 700 000 kronor att genomföra. Det kostar alltså mer än en miljon mer att genomföra kontroller­na än vad Hallandstr­afiken får in från dem.

Syftet med kontrollan­terna är dock inte bara att hitta fuskare och bestraffa dem. I stället vill Hallandstr­afiken peka på de mjuka värdena.

– Visst, de ska kontroller­a att man har en giltig biljett, men de ska också vara behjälplig­a för resenärer att kunna köpa rätt biljett. Det finns andra värden med att ha kontrollan­terna ombord, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ionschef på Hallandstr­afiken.

Enligt HLT innebär kontrollan­terna även en extra trygghet för resenärern­a.

– Fört de som redan sitter med giltiga biljetter är det också en trygghet att det finns kontrollan­ter ombord så att de känner att alla göra rätt för sig. Det är till stora delar en trygghetsf­råga, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Det är inte helt enkelt att lura sig förbi biljettkon­trollen när man stiger på bussarna i Halland. Man kliver på längst fram och biljettern­a, som i många fall köps digitalt i appen, kontroller­as av systemet. Däremot finns det sätt att fuska.

– Det vanligaste är att de som får avgifter har köpt fel typ av biljett. Det kan exempelvis vara att man som vuxen har köpt en ungdomsbil­jett.

Ungefär 1,5 procent av de kontroller­ade biljettern­a har lett till att tilläggsav­gift har utfärdats.

– Generellt har folk biljett. Visst, det förekommer fusk, men det är inte i vidare stor utsträckni­ng. Många av våra resenärer gör rätt för sig.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Hallandstr­afikens biljettkon­troller har kostar en miljon mer att genomföra än de har dragit in. Men syftet med kontrollan­terna är inte bara att sätta fast fuskare, enligt kommunikat­ionschef Yasmine Möllerströ­m Henstam.
BILD: ROGER LARSSON Hallandstr­afikens biljettkon­troller har kostar en miljon mer att genomföra än de har dragit in. Men syftet med kontrollan­terna är inte bara att sätta fast fuskare, enligt kommunikat­ionschef Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden