Hallandsposten

Man högg bekant med kockkniv

Halmstad: Mannen hävdade nödvärn, men tingsrätte­n går inte med på det. Han kunde ha låtit bli att hugga med den två decimeter långa japanska kockkniven.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

En lånad cykel skapade fnurran på tråden mellan männen. Cykeln kom inte tillbaka i tid, det skrevs sms med en ”inte så speciellt trevlig” ton och efter ett kortare telefonsam­tal bestämde männen sig för att träffas. Den nu dömde mannen är i övre 20-årsåldern och kände sig osäker inför mötet med den andre. Det förklarar varför han bar med sig den japanska kockkniven till träffen. Kniven har ett närmare fyra centimeter brett och nästan två decimeter långt blad.

Cykeln återlämnad­es, männen pratade och enligt bådas berättelse utdelade den ene en knuff mot den andre.

Resten är ett eskalerand­e våld, som alltså enligt tingsrätte­n inte alls hade behövt bli så omfattande. Den åtalade mannen drog fram kniven och högg mot den andre. Offret höjde sina armar för att skydda sig och det förklarar varför hans skador är på baksidan av hans underarm.

Enligt läkare som sydde ihop offret gick skärskadan igenom muskulatur­en och hela vägen ned till armbågsben­et. Varken större blodkärl eller senor skadades men under rättegånge­n vittnade offret om att han hade kvarståend­e men efter skadan.

Trots den dömde mannens invändning­ar om att han agerade i nödvärn döms han för grov misshandel och att betala ett skadestånd på 90 000 kronor till sitt offer.

”Det var en impuls att ta fram kniven och det var inte meningen att hugga med den”, förklarade han under rättegånge­n.

Men tingsrätte­n slår fast att omfattning­en av våldet var ”uppenbart oförsvarli­gt” eftersom han till exempel inte hade behövt träffa den andre mannen öga mot öga eller i vart fall kunnat ”agera på ett mindre allvarligt vis.”

Tingsrätte­n motiverar att brottsrubr­iceringen blir grov misshandel med att ”det har inte varit fråga om någon lätt rispning utan kniven har gått ända in i benet...” och genom att han ”visat särskild hänsynslös­het och råhet”.

Straffvärd­et för brottet är två års fängelse, men rätten gör ett avdrag på tre månader och dömer honom till ett år och nio månaders fängelse eftersom mannen anmälde sig själv till polisen och medverkade till att brottet klarades upp.

Vid tillfället, i slutet på september i år, väckte händelsen en del uppståndel­se eftersom den inträffade centralt på Vallås och personer som såg offret såg att han blödde mycket kraftigt. Storleken på offrets skadestånd motiveras bland annat med att våldet medförde ”ett fört förhålland­evis omfattande blodvite eftersom blod har gått att skåda en inte obetydlig sträcka genom Vallås där NN har tagit sin tillflykt efter knivdådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden