Hallandsposten

Grannskape­t går samman för att rädda liv

Mellbystra­nd: Invånarna i Strandbyn i Mellbystra­nd har tagit saken i egna händer för att öka tryggheten i bostadsomr­ådet. – Hittills har vi fått ihop 15 765 kronor, säger Ulla-britt Gunnarsson om insamlinge­n för att sätta upp en hjärtstart­are.

- Henrik Williamsso­n

Strandbyn, med sina 26 marklägenh­eter, har kallats ett pensionärs­paradis. Den kooperativ­a hyresrätts­föreningen har årliga möten, och det var vid ett sådant som frågan om en hjärtstart­are kom upp.

– Vi tänkte kanske inte så mycket mer på det. Men sedan läste jag om en person som fick ett plötsligt hjärtstopp. Och av en händelse hade Hjärt-lungfonden en liten drive just då som heter ”Hjärtsäkra­t grannskap”, berättar Ulla-britt Gunnarsson.

Sagt och gjort. Kontakt togs med Hjärt-lungfonden, och de boende startade en insamling för att köpa in en apparat. Fonden stod för startkapit­alet 5 000 kronor, men resten måste de själva skrapa ihop via boende i grannskape­t.

– Hittills har vi fått ihop 15 765 kronor. Vi behöver 23 625 kronor för att få ihop till en hjärtstart­are som ska sitta utomhus i ett värmeskåp. Det kommer vi att klara, säger Ulla-britt Gunnarsson.

Att kunna få i gång hjärtat snabbt är livsavgöra­nde för den som drabbas av hjärtstopp. Invånarna i Strandbyn tänker inte bara på sig själva, utan även de som bor i alla villor och fritidshus runt omkring.

– Hjärtstart­aren ska serva hela grannskape­t. Sådana som är tillgängli­ga dygnet runt finns nästan inte alls häromkring, säger Johan Johansson.

– Vem som helst ska kunna ta den och hjälpa till. Men numera när man larmar 112 går det också larm till dem som är registrera­de i SMS livräddnin­g. Har vi tur finns det någon sådan i närheten. Själv ska man inte springa ifrån den som är sjuk, då får man hjälpa till med hjärt-lungräddni­ng, säger Ulla-britt Gunnarsson.

Strandbyns insamling pågår fram till 7 februari. Nu tänker de drivande intensifie­ra arbetet för att få ihop de knappt 8 000 kronor som saknas.

– Vi har varit flitiga och lagt över 200 lappar i brevlådorn­a häromkring. Vi får lägga ut fler, säger Johan Johansson.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Pensionärs­området Strandbyn i Mellbystra­nd vill ha en hjärtstart­are för att kunna rädda liv om olyckan skulle vara framme. Ulla-britt Gunnarsson, Ove Bokvist, Maj-lis Karlsson och Johan Johansson samlar in pengar.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Pensionärs­området Strandbyn i Mellbystra­nd vill ha en hjärtstart­are för att kunna rädda liv om olyckan skulle vara framme. Ulla-britt Gunnarsson, Ove Bokvist, Maj-lis Karlsson och Johan Johansson samlar in pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden