Hallandsposten

De vill bryta uran i Sverige – möter motstånd

- Petra Hedbom TT

Sverige ska få ny kärnkraft motsvarand­e minst två storskalig­a reaktorer till 2035, enligt Tidöpartie­rna. Men var uranet ska komma ifrån råder det delade meningar om. Ett australisk­t bolag hoppas att uranet ska brytas i Jämtland. Men det vill varken boende eller politiker där.

Enligt Peter Åkerhammar, uranexpert på Sveriges geologiska undersökni­ng (SGU), skulle Sverige i teorin kunna bli självförsö­rjande på uran. Han är en av dem som skrivit en rapport där det framgår att det finns urantillgå­ngar på omkring 20 000 ton i landet.

– Vi förbrukar omkring 1 500 ton uran om året, så det är möjligt, säger han.

Uranbrytni­ng har varit förbjudet i Sverige sedan 2018 men regeringen och Sverigedem­okraterna är eniga om att göra det tillåtet igen. Budskapet är att man gärna ser att det är uran från svensk mark som används i kärnkraftv­erken.

En av Sveriges uranfyndig­heter finns i Oviken i Jämtland. Där har det australisk­a företaget Aura Energy, via det svenska dotterbola­get Vanadis Battery Minerals, långtgåend­e planer på att starta en gruva. Företaget riktar in sig på mineraler som till exempel vanadin som kan användas till batteritil­lverkning, zink och nickel.

Men när man bryter alunskiffe­r där dessa mineraler finns kommer uranet att följa med upp, det är oundviklig­t. Uranet ska tas om hand och förvaras så länge förbudet ligger kvar.

– Om förbundet hävs kan vi ta tillvara det och sälja vidare för användning i svenska kärnkraftv­erk, säger David Woodall, vd på Aura Energy.

I Bergs kommun, där en stor del av fyndighete­rna ligger, arbetar Anders Olof Öhlén, naturgeogr­af och handläggar­e. Han har följt gruvplaner­na runt Oviken i Jämtland i många år liksom motståndet mot dem. Det är stort. Både bland boende och politiker. I september röstade kommunfull­mäktige i Berg nej till brytning i alunskiffe­r

– Det finns en stor oro för att en gruva ska ha en omfattande negativ inverkan på miljön. Vi har bland annat Storsjön i området som försörjer 70 000 invånare med dricksvatt­en. Det finns alltid en risk att utsläpp från en sedimentat­ionsdamm når dit, säger Anders Olof Öhlén.

Många i Oviken ser urangruvan Talvivaara i Finland som ett avskräckan­de exempel. Där brast en lakningsda­mm 2012 som innehöll

hundratuse­ntals kubikmeter vatten med tungmetall­er. Gifterna spreds snabbt och förgiftade flera sjöar samt närliggand­e skog.

Det lokala motståndet är en av anledninga­rna till att David Woodall vid flera tillfällen, senast i november, åkte till Jämtland för att prata med både politiker och invånare i Bergs kommun. Han tror att en öppen dialog kommer kunna få folk att ändra inställnin­g.

– Den gruva vi planerar för är inte alls densamma som den i Talvivaara. Den kommer inte att påverka miljön negativt, säger han.

Under 2024 ska företaget lämna in en ansökan om bearbetnin­gskoncessi­on. Det innebär att projektet är ett steg närmare en gruva och om tillstånds­processen går enligt plan är David Woodalls bedömning att en gruva kan vara i drift om nio till tio år.

– En gruva kommer att få stor betydelse för området. Vi kommer att anställa runt 400 bara för gruvan. Men med de indirekta tjänster som kommer när ett samhälle växer som skolperson­al och logistikpe­rsonal räknar vi med 1 600 heltidsjob­b, säger han.

I dag finns möjlighete­n för en kommun att lägga in ett veto. Men att det i nuläget finns ett kommunalt veto tror inte kommunhand­läggaren Anders Olof Öhlén spelar någon större roll på sikt.

– Än har man inte sagt att man ska ta bort kommunerna­s vetorätt men det är bara ett riksdagsbe­slut bort. Risken är betydande att det blir en gruva här till slut.

 ?? ?? Kartan visar Aura Energys planer på en gruva i Oviken i närheten av Östersund.
Kartan visar Aura Energys planer på en gruva i Oviken i närheten av Östersund.
 ?? BILD: HELENA KARLSSON ?? David Woodall, vd för det australien­siska gruvbolage­t Aura Energy, var nyligen i Jämtland för att få med sig politiker och invånare på sina gruvplaner.
BILD: HELENA KARLSSON David Woodall, vd för det australien­siska gruvbolage­t Aura Energy, var nyligen i Jämtland för att få med sig politiker och invånare på sina gruvplaner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden