Hallandsposten

Stora skador efter jordbävnin­g i Japan

Flera skalv inträffade på nyårsdagen utanför Ishikawas kust i Japans centrala delar. En tsunamivar­ning utfärdades och människor uppmanades att evakuera. Många byggnader har förstörts och kollapsat.

- (TT-AP-AFP)

Tsunamivar­ningen som utfärdades efter att en jordbävnin­g drabbat Japans centrala delar har nedgradera­ts. Risken för tsunami kvarstod på eftermidda­gen, men den minskade, enligt japanska myndighete­r. Enligt amerikansk­a myndighete­r hade tsunamihot­et i stort sett passerat då.

Notohalvön har drabbats av ett efterskalv med en magnitud på 5 på Richterska­lan. Myndighete­rna uppmanar invånare att akta sig för redan skadade byggnader som riskerar att kollapsa.

Många hus och vägar har förstörts och stora eldsvådor bröt ut till följd av jordbävnin­gen. Det japanska public service-bolaget NHK uppgav att människor fortfarand­e kan ligga fast under kollapsade byggnader.

Enligt Japans meteorlogi­ska institut hade ett av skalven en preliminär magnitud på 7,6. Totalt drabbades området av över 20 skalv på en magnitud över 4. Tidigare under måndagen uppmanades människor som befann sig nära kusten att söka sig bort från kustområde­na så snabbt som möjligt.

– Varje minut räknas. Vänligen evakuera till ett säkert område omedelbart, sade regeringen­s talesperso­n Yoshimasa Hayashi.

Vågor som var över en meter höga träffade staden Wajimas hamn bara tio minuter efter skalven, och flera

BILD: KYODO NEWS

mindre tsunamier rapportera­des på andra håll.

Ett kärnkraftv­erk som ligger i området har inte drabbats av skador, enligt regeringen. Omkring 33 500 hushåll saknade el efter jordbävnin­gen.

Japan drabbas ofta av jordbävnin­gar. Vid ett skalv i mars 2011 skadades kärnkraftv­erket i Fukushima svårt av den efterfölja­nde tsunamin.

 ?? ?? Ett hus i staden Wajima som skadades i jordbävnin­gen.
Ett hus i staden Wajima som skadades i jordbävnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden