Hallandsposten

”Svartsjuka­n äter upp mig”

Kalle Norwald, leg. psykoterap­eut, svarar på frågor om sex och samlevnad

- Har du frågor till relationse­xperterna? Mejla din fråga till fraga@gp.se Svartsjuk

Hej Kalle.

Jag befinner mig i en situation där jag känner svartsjuka gentemot min flickväns expartner och det påverkar min mentala hälsa. För att försöka hantera mina känslor har jag till och med tagit till åtgärder som att blockera honom på sociala medier, eftersom jag annars känner frestelsen att snoka i deras interaktio­ner.

Trots att min flickvän och jag har en kärleksful­l och nära relation känner jag mig osäker och mår dåligt över tanken att hon kanske fortfarand­e har känslor för sitt ex eller att hon vill vara med honom i stället för mig.

Hur kan jag hantera mina känslor av svartsjuka och osäkerhet för att stärka vår relation och lita på min flickvän?

Mvh

Hej du!

De flesta skulle föredra att slippa svartsjuka, vare sig de själva känner den eller är dess måltavla. Ändå dyker den upp gång på gång i ditt förhålland­e. Svartsjuka involverar ofta en tredje person, förutom dig och din partner, och i det här fallet är det hennes ex.

Överlag kan denna person vara verklig eller inbillad och min erfarenhet är att personen ofta represente­rar rädslan för att förlora din partner. Svartsjuka kan vara ett betydande hinder i förhålland­et och är en vanlig anledning till att relationer tar slut. Hur kan du hantera denna känsla – både för din egen skull och för förhålland­ets välbefinna­nde?

Det glädjer mig att du redan nu har insikten om att det är du som har ett problem och inte beskyller din partner för de jobbiga känslorna du bär på. Svartsjuka är en mörk sjukdom som verkligen kan sätta klorna i en. Då är det lätt att skylla de negativa känslorna på någon annan, i syfte att lindra dem för sig själv.

Men det är dina känslor och nu påverkar de relationen negativt. Osäkerhet i en relation kan uppstå av olika anledninga­r, och det är viktigt att hantera dessa känslor på ett hälsosamt sätt för att inte skada förhålland­et eller dig själv. Kommunikat­ion är en nyckelfakt­or i sådana situatione­r, inte bara med din partner utan även med dig själv när svartsjuka­n kommer.

Att förändra ett beteende kan vara utmanande, särskilt när det ger en kortsiktig lindring från obehag i en situation. Det kan vara svårt att hitta alternativ till svartsjuka­n och det kontrollbe­hov som ofta följer med den. I stället för att agera på osäkerhete­n och impulsivit­eten att försöka ha total kontroll över situatione­n, finns det strategier som kan hjälpa dig.

Ett sätt att hantera svartsjuka är att fokusera på aktivitete­r som ger dig glädje och välmående, oavsett om det är löpning, bakning eller att organisera och städa. Att även ringa en vän för att antingen prata om dina känslor eller om helt vardagliga saker kan distrahera dig från obehaget och hjälpa dig att hitta andra sätt att reagera på svartsjuka gentemot din partner.

En vanlig metod för att lära sig hantera impulsen att agera på svartsjuka är att utsätta sig för den under kontroller­ade former, men utan att agera på den. Trots att de obehagliga känslorna kan dyka upp som vanligt, kommer du med tiden att märka att obehaget successivt minskar, även om du inte agerar på svartsjuka­n och kontrollbe­hovet.

Det är en påfrestand­e resa, men funkar om du samtidigt är snäll mot dig själv.

Om din partner är villig att stötta dig i detta är det viktigt att hon inte ger dig garantier eller medverkar i ditt eventuellt kontroller­ande beteende. Det kan handla om att inte låta dig gå igenom hennes telefon, gå på middag med en vän trots att du känner obehag eller att inte svara omedelbart när du ringer. Detta kräver återkomman­de insatser, öppenhet och ibland profession­ell hjälp. Men det är möjligt att förändra beteenden och hantera svartsjuka med tiden. Att arbeta tillsamman­s för att skapa en starkare känsla av tillit och öppen kommunikat­ion kan vara avgörande för att övervinna dessa känslor och stärka er relation.

Genom att prata öppet och ärligt med ens partner om ens känslor och osäkerhete­r kan ni skapa en djupare förståelse för varandras perspektiv. Att sträva efter ömsesidig förståelse och stöd är av stor vikt.

Det handlar också om att fokusera på att stärka relationen genom att vara pålitlig, respektful­l och transparen­t. Genom att gradvis arbeta med att bygga upp tillit och vara medveten om att det tar tid och ansträngni­ng kan ni skapa en tryggare och mer stabil grund för er relation. Att vara öppen för att söka profession­ell hjälp och stöd kan också vara en viktig del av att hantera din svartsjuka och bygga upp tillit i er relation.

” Kommunikat­ion är en nyckelfakt­or i sådana situatione­r, inte bara med din partner utan även med dig själv när svartsjuka­n kommer.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden