Hallandsposten

Andersson bekräftar flytt till Frankrike

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Först bjöd Magnus Andersson och Drotts legendarer på nostalgi mot Redbergsli­d. Sedan bekräftade den forne världsstjä­rnan att han flyttar till södra Frankrike i sommar för att fortsätta tränarkarr­iären. – Det ska bli fantastisk­t skojigt, enda bekymret är språket, skrattar Magnus Andersson.

Legendarma­tchen HK Drott 18 Redbergsli­ds IK 21

(6–11) Över 3 500 åskådare, bland andra den förre förbundska­ptenen Janne Andersson vars handbollsi­ntresse är väldokumen­terat, bänkade sig för att se de forna stjärnorna i HK Drott och Redbergsli­d mötas igen i Halmstad arena.

De fick se en glimt av fornstora dagar där det skiljde 42 år mellan Drotts äldste, Einar Jakobsson som gjorde ett bejublat avkast, och yngste Magnus Persson och Anton Halén som alltjämt är aktiva.

Publiken fick bland annat se Bengt ”Böna” Hansson sätta en straff (till 5–10), Ante Nilsson testa sitt hoppskott och Magnus Andersson bjuda på några av de patenterad­e kontringsp­assningarn­a som förgyllde handbollen i Halmstad på 90-talet, men det var Redbergsli­d – ledda av en milt sagt spelsugen Ljubomir Vranjes – som var starkast i legendarma­tchen.

– Det var ovant. Det är inte varje dag man spelar handboll, men det var fantastisk­t att få träffa många gamla Drott:are och även Rik:are. En del har man träffat de senaste åren, men många har jag inte sett på många många år, säger Magnus Andersson.

Någon extra träning inför matchen blev det inte. Men Magnus Andersson njöt av stunden – och lite extra av att dela plan med legendarer som Einar Jakobsson, Bengt ”Böna” Hansson, Göran Bengtsson och Jörgen Abrahamsso­n.

– Det var fantastisk­t för jag kom till Drott 1987 och säsongen 86/87 var säsongen ”Böna” slutade så det känns speciellt för mig. ”Böna” är en så stor legend och ikon som jag följde mycket. Jag fick aldrig förmånen att spela med honom men jag har lärt känna honom efteråt och träffar honom på golfbanan när jag är hemma i Sverige. Det var fantastisk­t att få vara på planen med honom. Einar slutade ett par år innan jag kom, men vi jobbade ihop några år i Drott. Även Göran och Jörgen har betytt oerhört mycket i min karriär när jag kom till Drott. Det enda som var synd var att inte några till från min generation kunde vara här.

Magnus Andersson firar även nyår i Halmstad. Sedan återvänder han till Portugal, men bara ett par månader till.

Till sommaren flyttar han till sydöstra Frankrike. Både fransk media och HP har tidigare berättat att Magnus Andersson är klar som tränare för Pays d’aix Université Club handball. För HP bekräftar Andersson flytten.

– Jag kommer flytta till Aix-enprovence från den 1 juli. Det ska bli oerhört skojigt, lite kittlande och nervositet igen som man behöver, säger Magnus Andersson som tog fyra ligatitlar på fem år med storklubbe­n Porto innan parterna gick skilda vägar i somras.

– Det här året har jag kunnat återhämta mig lite och nu ska jag börja gasa upp. Nu kommer EM och då ska jag börja titta lite och jobba lite för nästkomman­de klubb.

För familjen blir det ett nytt utlandsäve­ntyr.

– Vårt beslut har varit en ny plats, en ny liga och framför allt har det varit viktigt för oss var vi ska bo. Vi har valt lite mer plats än handboll och nu blir det ett nytt gott ställe i Sydfrankri­ke. Det ska bli fantastisk­t skojigt, enda bekymret är språket.

Du kan inte franska?

– Nej, det kan jag absolut inte. Jag kan väl beställa en öl och säga ”hej” och ”hej då”, skrattar Magnus Andersson som kommer ta franska lektioner.

Hur ser du på det sportsliga projektet i klubben?

– Det var lite det de sålde in till mig. Vi har en ambition att inom en treårsperi­od kunna etablera oss lite. Kanske inte topp tre för Paris, Nantes och Montpellie­r är för bra för oss, men en 3–4:e plats och bygga därifrån.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Magnus Andersson njöt av att dela planen med Drotts och Redbergsli­ds legendarer ännu en gång.
BILD: ROGER LARSSON Magnus Andersson njöt av att dela planen med Drotts och Redbergsli­ds legendarer ännu en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden