Hallandsposten

Klassikerm­ötet – en hint om att vägen tillbaka är lång, Drott

- Jan-owe Wikström: Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Nästan 3 600 personer i Halmstad arena. Och svensk handbolls två giganter HK Drott och Redbergsli­ds IK på planen i dubbla möten. Visst kändes historiens vingslag från en svunnen storhetsti­d när de prestigefy­llda finalerna lockade drygt 5 000 personer till ishallen med sitt ”apberg” på andra sidan Halmstad arena.

Speciellt med legendarer som Magnus Andersson, Mattias Andersson, Magnus Weberg, Bengt ”Böna” Hansson, Einar Jakobsson, Jörgen Abrahamsso­n, Göran Bengtsson, Ljubomir Vranjes, Peter Gentzel och Martin Boquist på planen i legendarma­tchen och många kära återseende­n några kilon senare.

Klubbarna hade broderligt beslutat att dela på vinsten, uppskattni­ngsvis bortåt 700 000 kronor, men RIK var sedan ändå ofint nog att vinna båda matcherna.

18–21 i första matchen må vara hänt med fler missade ”japaner” än skott, fler leenden än lyckade inspel men också några läckerbita­r som Andreas ”Ante” Nilssons patenterad­e jämfotasko­tt, Larsmagnus Jönssons vikskott (nästan), Magnus Anderssons instick och den bejublade son-pappakombi­nationen när en sopren Tobias Bengtsson spelade fram en Göran i sämre läge som ändå satte bollen och bjöd på en (ofrivillig?) kullerbytt­a efteråt.

– Fast vi hade faktiskt kommit överens båda lagen före matchen om att bjuda publiken på lite fler finesser. Men den höll inte RIK, muttrade Böna med glimten i ögat efteråt när publiken fick se RIK:S vinnarskal­lar kliva fram med den evigt unge Ljubomir Vranjes, 50, i spetsen.

Då sved den andra förlusten mer. 32–33 mot jumbon RIK.

I allsvenska­n.

För det är där som jättarna som på 1980- och 90-talet hade ”lekstuga” med resten av handbolls-sverige numera håller till.

HK Drott som med sina elva Smguld och 22 Sm-finaler inför matchen låg på samma poäng som Västerås Irsta ovanför kvalstreck­et till Handbollsl­igan.

Och RIK som med sina 20 Smguld inför klassikerm­ötet låg sist efter att i fjol ha ramlat ur Handbollsl­igan efter 40 raka säsonger i den högsta serien.

Därför blev det en smärtsam påminnelse om att vägen tillbaka till handbollen­s finrum blir lång. Både för Drott. Och för RIK.

För när väl Drott – efter en höst kantad av sjukdomar och skador – nästan var ordinarie fallerade både målvakts- och försvarssp­el varpå ett annat streck, det negativa neråt blev kusligt närvarande bara tre poäng bort.

– Vi visste om RIK:S attackspel, men klarade inte av att stå emot det vilket var nyckeln trots att vi provade alla möjliga försvarsup­pställning­ar, analyserad­e Johan Hedlund, tränare ihop med Thomas Sivertsson.

Och med fem ynka målvaktsrä­ddningar vinner man inga matcher.

– Nej, för 32 mål framåt är helt okej, men inte 33 bakåt. Trist när vi ville bjuda den stora publiken på en seger, inflikade Hedlund.

Samtidigt visade RIK – på väg att ”göra en Drott” när laget rasade rakt igenom seriesyste­met – att göteborgsl­aget är betydligt mycket vassare än vad tabellen visar.

Speciellt med Linus Lövgren som spelmotor som bar familjens fana högt när pappa Stefan aldrig kom till spel i legendarma­tchen och några avgörande räddningar av Axel Winström vid 25–25 när RIK ryckte till 28–25, där hemmalaget ändå bara var ett bortschabb­lat anfall i slutminute­n från 33–33.

Medan Redbergsli­d har en tunn spets som sliter hårt på nyckelspel­arna har Drott när Calle Almander, Jesper Järlfors, Niclas Närenborn och Jack Månsson är fullt återställd­a en större bredd som bör göra att laget i vår, trots fyra raka förluster, ska vara med och slåss om en kvalplats tillbaka till Handbollsl­igan.

Att sedan 700 personer valde bort det allsvenska sekunddram­at på riktigt genom att gå hem efter den 2 x 20 minuter långa matchen med, låt vara legendaris­ka, motionärer trots att inträdet gällde båda matcherna är för mig en lika stor gåta som Drotts försvarssp­el.

Fast 20 minuter mellan matcherna i stället för en dryg timme – då hade fler garanterat stannat kvar.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Meste Drottaren – Jörgen Abrahamsso­n kan ännu.
BILD: ROGER LARSSON Meste Drottaren – Jörgen Abrahamsso­n kan ännu.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden