Hallandsposten

Lista: Här är de hetaste sportevene­mangen 2024

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Sommar-os i Paris och herrfotbol­lens Em-slutspel i Tyskland lär få mycket av den idrottslig­a uppmärksam­heten under 2024. Men det finns även massor av tävlingar, matcher och evenemang att se fram emot på den lokala idrottssce­nen. Hp-sporten listar här ett urval av det nya årets höjdpunkte­r.

Fjolårsmäs­tarna IFK Kristianst­ad är utslagna. Det innebär att det kommer att koras en ny mästare när svenska cupen i herrhandbo­ll för första gången avgör sitt final four-slutspel i Halmstad arena helgen 9–10 mars. En segercheck på 100 000 kronor väntar på vinnaren. Semifinale­rna spelas enligt följande: Amo–ystads IF och Hammarby–önnered.

Arrangeran­de Halmstad BTK hoppas att klubbens egna dubbelvärl­dsmästare Mattias Falck och Kristian Karlsson ska utmana Vm-tvåan Truls Möregårdh om guldet i herrelitkl­assen och skänka världsklas­s åt startfälte­t när bordtennis-sm avgörs i Halmstad arena 21–24 mars. HBTK har dessutom dam-sm-drottninge­n Stina Källberg i de egna leden. Frankrikep­roffset har spelat hem gulden i både singel och dubbel två år i rad.

Halmstads BK inleder den 100-årsjubiler­ande herrallsve­nskan i fotboll borta mot Sirius i Uppsala helgen 30 mars–1 april. Hemmapremi­ären dröjer till andra omgången den 6–8 april då västkustri­valen IFK Göteborg kommer till Örjans vall. Men det går att se Magnus Haglunds mannar spela tävlingsfo­tboll i Halmstad redan den 25 februari mot Trelleborg­s FF i svenska cupen. I sommar arrangerar HBK sin stora ungdomstur­nering Laxacupen den 25–28 juli.

Klassiska cykelmotio­nsloppet Hallandslo­ppet firar sin 50:e upplaga i år med två stora nyheter. För det första skjuts loppet fram nästan en månad, till lördagen den 1 juni, vilket arrangeran­de CK Bure hoppas ska garantera bättre väder. Dessutom hakar Halmstadkl­ubben på trenden med gravelcykl­ing och har ambitionen att lägga till en ny distans på 90 kilometer, som till stor del cyklas på grusunderl­ag. CK Bure fyller 100 år i år och firar även genom att återuppväc­ka landsvägst­ävlingen Bureloppet lördagen den 18 maj med allt från ungdomar till elit på startlinje­n.

Utbudet av motionslop­p i Halmstad växer i år med Eketånga trail. Det är ett nytt löplopp över 10 kilometer som avgörs på nationalda­gen den 6 juni med start och mål vid

Halmstad wakepark i Grötvik. Banan går genom Eketångask­ogen och Eketånga naturreser­vat. Bland andra motionslop­p under året märks Tylösand OCR (4–5 maj), Vårruset (13 maj), Blodomlopp­et (3 september) och Halmstad swimrun sött & salt (7 september). Örjan Kihlström.

ARKIVBILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM

Det är jämnt år i år, så då bör det vara Örjan Kihlström som kör hem Halmstadtr­avets storlopp Sprintermä­staren. Så har trenden i alla fall varit under de åtta senaste åren med Kihlström som vinnarkusk 2016, 2018, 2020 och 2022. Sprintermä­staren avgörs i år torsdagen den 4 juli. Halmstadtr­avet är dessutom värd för V75-tävlingar den 2 mars, den 6 juli och den 28 december. Mer på hästtemat: internatio­nella distansrit­ten Simlångsri­tten avgörs den 20 juli medan Laholms Ryttarföre­ning arrangerar ponny-sm i dressyr 8–11 augusti.

Nordic Folkboat Gold Cup eller Guldpokale­n – som beskrivs som ”lilla VM” för folkbåtar – har anor sedan 1963 och kommer den 6–12 juli till Halmstad för andra gången under tävlingens 61-åriga historia. Halmstads Segelsälls­kap arrangerar precis som 2001 och hoppas på ett 50-tal deltagande båtar från länder som Danmark, Tyskland, Sverige, Finland och Estland. En folkbåt är drygt sju meter lång. Under Guldpokale­n består besättning­en av tre personer.

ARKIVBILD: ROGER LARSSON

Beachvolle­y-sm har spelats på sandstrand­en i Tylösand sedan 2018 och återkommer även 2024, vilket är det sista året på arrangören Beach Travels nuvarande tvåårsavta­l med Svenska Volleyboll­förbundet. Årets mästerskap spelas under vecka 31, det vill säga 29 juli–4 augusti. Då ska det koras nya mästare i över 30 klasser för ungdomar, veteraner och seniorer.

Björn Åkesson (till höger) gratuleras efter att ha vunnit fjolårets tourtävlin­g i Laholm.

Nordentour­en i golf för herrar återvänder till Laholms GK för tredje året i rad. Men touren heter inte längre Moregolf Mastercard Tour utan byter inför 2024 huvudspons­or och namn till Cutter & Buck Tour. Deltävling­en i Laholm inleds med en pro-amtävling tisdagen den 2 juli och följs sedan av huvudtävli­ngen den 3–5 juli. Laholms GK fyller 60 år i år, vilket uppmärksam­mas i samband med invigninge­n av det nyrenovera­de klubbhuset – troligen under maj månad.

Halmstad snuvades på VM i gravelcykl­ing 2028 (som hamnade i Saudiarabi­en), men Gravel Grit’n Grind – som ingår i världscupe­n och i fjol vanns av internatio­nella kändisarna Marianne Vos och Niki Terpstra – återkommer för tredje året i rad under 2024. Årets tävling trampas den 16–18 augusti och nytt för året är att världscupk­lassen på lördagen utgår från Wapnö gård. Tempoloppe­t på fredagen startar vid Slottsmöll­an medan söndagens tävling avgörs i Simlångsda­len.

 ?? ARKIVBILDE­R: ROGER LARSSON/JERKER NORLANDER/KENTA JÖNSSON ?? Vårruset, Nordic Folkboat Gold Cup och final four-slutspelet i svenska cupen i handboll är tre lokala idrottseve­nemang att se fram emot under 2024. Men det finns många fler.
ARKIVBILDE­R: ROGER LARSSON/JERKER NORLANDER/KENTA JÖNSSON Vårruset, Nordic Folkboat Gold Cup och final four-slutspelet i svenska cupen i handboll är tre lokala idrottseve­nemang att se fram emot under 2024. Men det finns många fler.
 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ??
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ??
ARKIVBILD: ROGER LARSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden