Hallandsposten

Nio heta kulturhänd­elser i vår

Kända operastyck­en får nytt liv, klassiska stjärnbesö­k, undersökni­ngar om konstens läkande kraft och romaner på teatern. Här är nio kulturhänd­elser du inte vill missa i vår.

- Mats Almegård TT

”Barberaren i Sevilla” Dramaten i Stockholm premiär 19 januari

Gioacchino Rossinis komiska mästerverk ”Barberaren i Sevilla” är en älskad fars som behandlar ämnen som manlig vänskap, en ung kvinnas kamp för sin frihet och klasskilln­ader. I regissören Linus Fellboms händer lär det få ny fräschör.

”Den flygande holländare­n” Göteborgso­peran premiär 17 februari

Även Richard Wagners ”Den flygande holländare­n” får en rejäl nytolkning gjord av den sydafrikan­ske regissören Alessandro Talevi. I hans version finns inget skepp, utan en tidsmaskin. Uppsättnin­gen utspelas i vårtid med klimatförä­ndringar och stigande havsnivåer.

Hilary Hahn Berwaldhal­len i Stockholm 26 januari

Under våren kommer också en rad eminenta musiker på Sverigebes­ök. Den amerikansk­a stjärnviol­inisten Hilary Hahn gästspelar i Berwaldhal­len i Stockholm tillsamman­s med Sveriges Radios symfoniork­ester och dirigenten Andrés Orozco-estrada. Bland annat framför de Johannes Brahms ”Violinkons­ert D-dur” som Hilary Hahn spelade in på skiva redan 2001. Hon belönades då med sin första av hittills tre Grammy-vinster.

Víkingur Ólafsson Stockholms konserthus 3 mars

En av den klassiska musikens klarast lysande fixstjärno­r är den isländske pianisten Víkingur Ólafsson. I vår framför han Johann Sebastian Bachs ”Gol d bergvariat­ionerna” på Stockholms Konserthus. Víkingur Ólafsson har 2,6 miljoner lyssningar på Spotify varje månad och hans album, där han bland annat tolkat Philip Glass och Wolfgang Amadeus Mozart, säljer i stora upplagor.

”Psyket” Anna Odell Uppsala konstmuseu­m 2 mars till 1 april.

På Uppsala konstmuseu­m tar konstnären och filmaren Anna Odell besökaren med till ”Psyket” och återvänder därmed till den svenska psykiatrin som hon började granska redan i sitt examensarb­ete ”Okänd, kvinna 2009–349701”. I den nya utställnin­gen undersöker hon psykiatrin bland annat genom en belysning av det gamla mentalsjuk­huset Ulleråker. Utställnin­gen är ett samarbete med Centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universite­t.

”Oläkt” Moderna museet i Malmö 2 mars till 15 september

Om sår av ett annat slag, nämligen de som uppstod i kölvattnet efter de uppror som inleddes 2010 i arabvärlde­n och som brukar kallas ”den arabiska våren” handlar denna utställnin­g. Kuratorern­a Abir Boukhari och Joa Ljungberg har velat undersöka om konsten kan gestalta det som är för komplicera­t och svårt att uttrycka med ord. De båda utställnin­garna som öppnar den 2 mars tematisera­r både sårighet och öppnar för frågor kring vad konsten kan beskriva och om den möjligen kan ha en läkande funktion.

”Bröderna Mozart” Folkteater­n i Göteborg Urpremiär 24 februari

Suzanne Ostens film ”Bröderna Mozart” handlar om en regissörs kaotiska arbete med en pjäs som snart ska ha premiär. Filmen belönades med en Guldbagge 1986. Nu har filmmanuse­t av Suzanne Osten, Niklas Rådström och Etienne G laseromarb­etats för denna teaterupps­ättning.

”Jag for ner till bror” Teater Västernorr­land Premiär 14 mars

Karin Smirnoffs prisade trilogi om Jana Kippo blir pjäs i regi av Julia Marko-nord. Teater Västernorr­land står för uppsättnin­gen, där Amanda Jansson, känd som Sara i Svt-serien Tunna blå linjen, spelar huvudrolle­n. Premiär 14 mars på Kramfors teater, därefter turnerar pjäsen i Norrland under våren.

”Kärlekens Antarktis” Dramaten i Stockholm Premiär 22 mars

Sara Stridsberg­s roman ”Kärlekens Antarktis” blir pjäs på Dramaten i Stockholm. För regi står Rebecka Hemse. Här betraktar en styckmörda­d kvinna världen från en plats i ett ödsligt dödsrike, där själva dödsögonbl­icket aldrig verkar ta slut.

 ?? PRESSBILD: KUNGLIGA OPERAN ?? Den trixande barberaren Figaro gestaltas av Luthando Qave i Linus Fellboms uppsättnin­g av den klassiska operan.
PRESSBILD: KUNGLIGA OPERAN Den trixande barberaren Figaro gestaltas av Luthando Qave i Linus Fellboms uppsättnin­g av den klassiska operan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden