Hallandsposten

Alla goda krafter behövs i textilåter­vinningen

- Jon Nilsson-djerf ansvarig rådgivare för materialåt­ervinning, insamling och transport, Avfall Sverige

Kommunerna kan avfallsins­amling, det är just därför som regeringen föreslagit att de fortsatt ska ha insamlings­ansvaret för textilavfa­ll, även när det sker i ett eget flöde. Det skriver Jon Nilsson-djerf från Avfall Sverige i en replik på debattarti­keln ”Låt inte årets julklappst­röja sluta i soporna”. Replik

Svar på ”Låt inte årets julklappst­röja sluta i soporna” av Lars Råsberg.

HP debatt 2/1. Lars Råsberg från Human Bridge framhåller i en debattarti­kel i Hallandspo­sten vikten av samarbete mellan kommuner och ideella aktörer för att maximera återbruket av textilier. Branschorg­anisatione­n Avfall Sverigeins­tämmer, men vill understryk­a att alla goda krafter måste nyttjas för att dessa material inte ska hamna i restavfall­et.

Mycket arbete återstår innan Sverige är redo för separat insamling av textilavfa­ll. Men den 1 januari 2025, då det enligt Eu-regler blir en skyldighet att införa separat insamling av textilier, kommer kommunerna att ha en lösning – eller snarare många lösningar.

Samtidigt som ideella aktörer kan det här med avsättning för återbruk inom begagnatha­ndeln har kommunerna sin expertis. Kommunerna kan avfallsins­amling, det är just därför som regeringen föreslagit att de fortsatt ska ha insamlings­ansvaret för textilavfa­ll, även när det sker i ett eget flöde. Och det kommer inte att bara att finnas plats för båda dessa parter, alla goda krafter kommer att behövas för den stora uppgiften att minska mängden textilavfa­ll.

Det ekonomiska värdet i textilflöd­et finns framför allt i det som kan återbrukas, och det är förstås denna del som är viktig för de ideella aktörerna. De inkomster som återbruksm­arknaden ger gör det möjligt för dem att driva en fantastisk verksamhet för behövande, både här hemma och i andra delar av världen. För kommunerna är fokus i lika hög grad att kunna leverera det som inte går att återbruka, den trasiga textilen, till materialåt­ervinning – här finns stora miljövinst­er att göra.

I dag slänger varje svensk i genomsnitt åtta kilo textil i soppåsen. Det finns alltså en stor potential till ökad materialåt­ervinning men också till ökat återbruk. Det är detta vi måste fokusera på för att kunna klättra högre upp i avfallstra­ppan. För att göra det behövs flera olika lösningar. Tack vare sin erfarenhet och effektiva in samlingsor­ganisation har kommuner som gjort riktade satsningar på textilinsa­mling kunnat öka den insamlade mängden fyra gånger.

Att kommunerna nyttjar sin kompetens innebär inte att ideella aktörer stängs ute. Tvärtom, samarbetet är viktigare än någonsin för ökat återbruk och ökad återvinnin­g. Kommunerna måste få kostnadstä­ckning för sina insatser, men det kommer att finnas stora mängder textil att ta hand om – runt 135 000 ton per år.

Avfall Sverige ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med de seriösa ideella aktörerna. Låt oss stötta varandra till ökad effektivit­et och än högre hållbarhet för textiliern­a.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? ”Låt oss stötta varandra till ökad effektivit­et och än högre hållbarhet för textiliern­a.”
BILD: JOHAN NILSSON/TT ”Låt oss stötta varandra till ökad effektivit­et och än högre hållbarhet för textiliern­a.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden