Hallandsposten

För oss som lever med diabetes finns inga röda dagar

- Sven Fogelström ordförande diabetesfö­reningen i Hallands län

Hälsa. Vi runt 10 000 personer som lever med diabetes i Hallands län har ett heltidsjob­b med att sköta sjukdomen. Jul- och nyårshelge­rna är inget undantag. Här kan livet med en kronisk sjukdom vara extra påfrestand­e. Du är kanske ensam med din oro för hur framtiden med sjukdomen ska bli, eller myset runt julbordet avbryts med frågan: ”Ska du verkligen äta det där, du som är diabetiker!?”

När Svenska Diabetesfö­rbundet i Diabetesba­rometern 2023 kartlade diabetesvå­rden svarade en av fyra av de 3 530 medverkand­e i undersökni­ngen att deras relation till familjen och vänner i någon eller stor utsträckni­ng begränsas av livet med diabetes. Andelen är cirka tre av tio bland personer med diabetes typ 1, medan motsvarand­e andel bland personer med typ 2-diabetes är 22 procent. Förra året uppgav sex av tio att deras livskvalit­et påverkades negativt av sjukdomen.

Även hos oss är det många som är drabbade av de utmaningar som livet med en komplex och krävande kronisk sjukdom ger. Att leva med diabetes är ett ständigt pågående arbete med omfattande och avancerad egenvård. För oss med diabetes finns inga röda dagar. När det gäller vården så är det nära en av fem i undersökni­ngen som uppger att det psykosocia­la stödet fungerar dåligt. I Hallands län var den andelen 16 procent.

Långt ifrån alla som har behovet får alltså det stödet som ibland krävs för att orka med en kronisk sjukdom exempelvis i form av samtal med psykolog eller kurator. En enkätröst, bland många, för vem det psykosocia­la stödet inte fungerar: ”När jag fick diabetes och var psykiskt mycket dålig så var det enda min diabeteslä­kare sa: det var ju tråkigt!”

Detta är ohållbart för den enskilda individen som drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa och därmed kraftigt försämrat livskvalit­et. Samtidigt riskerar frånvaro av psykosocia­lt stöd att medföra ökade kostnader, bland annat i form av utgifter för behandling av komplikati­oner om en person med diabetes mår dåligt och därför inte mäktar med egenvården.

Frågor om måendet bör vara lika vanliga som frågor om blodsocker och levnadsvan­or. Ser vården bara halva människan med diabetes, så går det inte att behandla hela patienten. Min önskan under 2024 är därför att alla, inklusive er som arbetar i vården, vill se människan först och inte sjukdomen, när ni träffar en person med diabetes.

Jag är övertygad om att det kommer ge en bättre hälsa, fysiskt, psykiskt och socialt, för alla som lever med diabetes.

 ?? BILD: NTB ?? Att leva med diabetes är ett ständigt pågående arbete med omfattande och avancerad egenvård. För oss med diabetes finns inga röda dagar. När det gäller vården så är det nära en av fem i undersökni­ngen som uppger att det psykosocia­la stödet fungerar dåligt, skriver Sven Fogelström, ordförande diabetesfö­reningen i Hallands län.
BILD: NTB Att leva med diabetes är ett ständigt pågående arbete med omfattande och avancerad egenvård. För oss med diabetes finns inga röda dagar. När det gäller vården så är det nära en av fem i undersökni­ngen som uppger att det psykosocia­la stödet fungerar dåligt, skriver Sven Fogelström, ordförande diabetesfö­reningen i Hallands län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden